Minik Kaplumbağalar, Çevlik Sahilinde Denize Açıldı

0
294

deniz kaplumbağası1Samandağ Çevlik Sahili’nde kabuklarından çıkan yeşil deniz kaplumbağalarının denize yolculuğu başladı. Dün sabah saatlerinde Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ve eşi Zehra Lekesiz’in yanı sıra çok sayıda protokolün ve hayvan sever vatandaşın katılım gösterdiği programda kabuklarından çıkarak denizle buluşan 76 yeşil deniz kaplumbağası, izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. 73 santim derinlikten çıkarılan ve sahile bırakılan kaplumbağaların şirin ve ağır ağır hareketleri görenlere güzel anlar yaşattı.

Çevlik Sahili’nde literatürde ‘chelonia mydas’ olarak geçen ve koruma altındaki yuvalardan çıkan yeşil kaplumbağaların denize yolculuğunu izlemek için düzenlenen etkinliğe katılan yüzlerce vatandaş, yeşil deniz kaplumbağalarının ne kadar önemli olduğunun mesajı verdi.

Kaplumbağaların denizle buluşmasının ardından basın açıklaması yapan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, dünyada yaşayan 8 tür deniz kaplumbağasının 5’inin Akdeniz’de olduğunu bunların da yaklaşık yüzde 20-25’inin yumurta bırakmak üzere Çevlik Sahiline geldiğini belirtti. Bu sene nesli tehlike altında olan kaplumbağaların bölgede yaklaşık bin 200 yuva yapıp yumurta bıraktığını tespit ettiklerini vurgulayan Lekesiz, bunlardan da yaklaşık 60 bin yavru çıktığını, bu yavruların ise 45 bin kadarının denize ulaştığını söyledi.

Yavru kaplumbağaların özenle korunması gerektiğini dile getiren ve her bin yavrudan yaklaşık ikisinin ergin yaşlara ulaştığını dile getiren Lekesiz; “Bölgemizde her geçen gün canlılara karşı, deniz kaplumbağalarının korunmasına ve muhafazasına ilişkin artan duyarlılık oluştu. İnsanlarımız yuvalarını koruyor. Yavrular çıktıktan sonra denizle buluşmalarında onlara yardımcı oluyor” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here