Mimar Ercüment Kimyon; “İskenderun Belediyesi Plansız Çalışıyor”

0
230

ercüment kimyon2Önceki dönem İskenderun Belediye Meclis Üyeliği yapmış olan Mimar Ercüment Kimyon, Merkez Camii, Kent Konseyi ve Kanatlı caddesinin tek şeride düşürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Merkez Cami konusunda belediye idaresinin ve meclis üyelerinin geçmiş yıllarda alınan kararlardan bilgi sahibi olmadıklarını savunan Kimyon, belleklerini kontrol etmelerini istedi.

Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mimar Kimyon, merkez camii konusunda önceki İskenderun belediye meclis üyelerinin bu konu ile ilgili almış oldukları kararlara bakılmadan yeni meclisin kararlar aldığı söyledi. Yeni Belediye meclis üyelerinin ve belediye idaresinin geçmiş yıllarda alınmış olan kararlardan bilgi sahibi olmadığının altını çizen Kimyon; “Bu nedenle bazı öneriler belediye meclisinde gereksiz yere tartışılmakta, anlamsız ve hukuk dışı kararlar alınmakta. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi alanı içinde geçmiş yıllarda önce öğrenci yurdu olarak imar planına işlenen yer daha sonra ibadet yeri olarak ayrılmıştır. Benim bu konuda yaptığım başvurular sonrası söz konusu yerin üniversite alanından ibadet alanına dönüştürülmesinin olmayacağı anlaşıldı ve imar planı değişikliği iptal edilmişti. Söz konusu yer yine 13 Haziran 2013 tarihli revizyon imar planı kapsamında tekrar ibadet alanına dönüşmüştür. Bunun üzerine 16 Ağustos 2013 tarih ve 191 sayılı meclis kararıyla söz konusu yer ilçe müftülüğünün talebi ve Mustafa Kemal Üniversitesinin itirazı sonrası tekrar üniversite alanına dönüşmüştür ve imar planı bu haliyle kesinleşti. Kısacası Belediye meclis üyelerinin üniversite kullanımında olan yerle alakalı, ilgili kurumdan görüş ve muvafakatolmadan burada merkez camii yapılmasının mümkün olmadığını bilerek, konuyu bu bilgi çerçevesinde karara bağlamaları daha doğru olacaktır. İskenderun Belediye Meclisi ve yönetiminin (İçerisinde eski meclis üyeleri de var) belleklerini kontrol etmesi gerekmektedir. Merkez cami ifade edildiği gibi merkez de olur. Ulaşımda da sıkıntı olmayacağı bir yerde olmalıdır. Bunun içinde, olsa olsa en uygun yer lunapark ve sözde aquapark yeri daha doğru olacaktır” derken belediye meclisinin halkın istek ve taleplerine uygun karar vermesinde yarar olduğunu ifade etti.

Kent Konseyi Hayata Geçirilmeli!

Yerel seçimlerin üzerinden üç ay geçmesine karşın kanun ve ilgili yönetmeliklerde açıkça belirtilmiş olmasına karşın halen Kent Konseyinin oluşturulmadığına işaret eden Kimyon; “Kent konseyinin yeniden belirlenerek hayata geçirilmesi gerekir. Belediye idaresi ve meclis üyelerini, kent konseyini çalıştırmaya davet ediyorum. Ayrıca oluşturulacak olan strateji planda kent konseyinin görüşlerinin de değerlendirilmesi önemlidir. Bu planda halkın ve sivil toplum örgütlerinin katılımının sağlanarak İskenderun kentinin strateji planının hedefinin belirlenmesi ve kent halkına sunulması zorunludur. Kent halkının dışında yapılacak planın uygulanabilirliği konusunda başarısız bir strateji planlama yapılmış olur. Bu tür yapılan planlar yasak savunma ya da işi kitabına uydurma şeklinde görülür. 5393 sayılı belediye kanununun 18. maddesi gereğince de altı ay içinde yeniden strateji planı hazırlamaları gerekir. Bunun içinde kent konseyi oluşturulmalıdır” dedi.

İmar Planı Değişikliği Şart!

Kanatlı caddesinin yayalaştırılmasına da değinen Ercüment Kimyon; “İlk bakıldığında olumlu görülmekle beraber caddenin 1 şeride düşürülmesi yanlış oldu. Yine söz konusu uygulama, imar planına da aykırıdır. Belediye plansız çalışmaktadır. Bu uygulama masa üstünde alınan kararlarla yapılmıştır. İmar planı değişikliği yapılmadan böyle bir uygulamaya gidilmesi kanuna aykırıdır ve bundan dolayı da kamu zararı yaratılmıştır. İskenderun Belediyesi ve meclis üyelerini bu yanlıştan dönmeye, imar planı değişikliği yapmaya davet ediyorum.

Aksi takdirde cadde üzerinde yeni yapılan bu uygulamadan ötürü ambulans ve itfaiye giremeyecek. Bu gibi nedenlerden oluşabilecek maddi ve manevi zararlardan dolayı İskenderun Belediyesinin, kanuna aykırı işlem yapması suçu yarattığı (Hizmet Kusuru) nedeniyle suçlanabileceğini bilmesi gerekmektedir” diye de uyarıda bulundu.

Kimyon ayrıca, belediye meclisinin bugün yapacağı meclis toplantısında bu konuyu gündemine önerge veya idare teklifi şeklinde getirmesi temennisinde de bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here