Migren Ağrısı Olanlar Dikkat!

0
132

gelişim-atilla kara1Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Atilla Kara, migren hastalarının sık aralıklarla ağrı kesici kullanmasının, migren ağrısını kronikleştirdiğini belirtti.

Migrenin, çok sık görülen damarsal kökenli bir baş ağrısı olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Atilla Kara; “Migren;  baş ağrısının nöbetler halinde gelmesiyle 4 ile 72 saat arasında süren, beraberinde; ışıktan, sesten, kokudan rahatsızlık hissiyatı oluşturan, ayrıca bulantı ve kusmanın görülebileceği bir ağrı türüdür. Migren, genellikle genetik bir baş ağrısıdır ve daha çok kadınlarda görülmektedir. Fakat migren ağrısını tetikleyen durumlar vardır. Bu nedenle nörolojik muayeneyle başka bir problemin olmadığı gözlenerek, tanı konulur.  Migren, insan hayatını zindan eden bir hale gelmeden tedbir alınırsa, bu ağrılar önlenebilmektedir” şeklinde konuştu.

“Fazla Ağrı Kesici, Migreni Tetikler”

Migren hastalarının en çok yaptığı yanlışlardan birisinin ağrı kesiciyi çok fazla kullanmaları olduğunu ifade eden Nörolog Atilla Kara; “ Migren hastaları genellikle, başım çok ağrımasın diye sürekli ağrı kesicilere sığınır ve her gün ağrı kesici kullanır. Bu da ağrının çığırından çıkmasına ve analjezik ağrı dediğimiz, ağrı kesicilerin kendilerinde ağrı yaratmasına yol açar. İnsanlar, migrenim geçmiyor, diye düşünebilir. Oysaki sık alınan ağrı kesici nedeniyle baş ağrısı başlamıştır. Bu nedenle ağrı kesicilerin kesilmesi ve çok dikkatli kullanılması gerekir. Tanı konulduğunda engelleyici tedavilerle veya atak tedavi dediğimiz migren atağında kullanılacak ilaçlarla, ağrı büyük oranda önlenebilmektedir” dedi.

“Günde Bir Fincan Kahveyi Geçmeyin”

Migren hastalarının aşırı çay ve kafein tüketiminden uzak durması gerektiğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Atilla Kara; “Migren ağrısı olanlar, aşırı çay, kahve, kola ve mayalı içeceklerden uzak durmalıdır. Ayrıca çok kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durmalılar. Çerez ve yüksek kalorili yiyecekleri tüketilmekten kaçınmalıdırlar” açıklamasında bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here