Kavsak; “Kabotaj Bayramı, Kurtuluş Savaşımızın Denizlerdeki Zaferidir”

0
116

Kabotaj Bayramı geçtiğimiz hafta sonu çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kabotaj hakkının Türk Bayrağına ve Ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 91. yıldönümü kentimizde de tören ve etkinliklerle kutlandı.

Cumartesi akşam saatlerinde Atatürk Anıtı Alanı’nda düzenlenen resmi törene, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Kıd. Bnb. Çağın Taşkın, İskenderun Liman Başkanı Özkan Alkaç, Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Bülent Kavsak ve yönetimi katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından burada bir konuşma yapan Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Bülent Kavsak 1 Temmuz 1926 tarihinin denizciliğimizin gelişmesi için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Kabotaj Yasasının yabancılara verilen imtiyazları sona erdirdiğini vurgulayan Kavsak; “1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Yasası ile Türkiye sahilleri ve limanları arasında yük ve yolcu taşıması, kılavuzluk ve römorkajlık hizmetleri ile her türlü deniz ticaretinin bundan böyle Türk vatandaşları eliyle ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılması kararlaştırıldı. Bu kanun, yaklaşık 350 yıl süren, yabancılara verilen imtiyazları sona erdirdi ve bağımsızlığımızı, denizlerimizdeki hükümranlık haklarımızı perçinledi. Bu yüzden denizlerimiz 91 yıldır daha mavi ve daha coşkuludur.

Denizlere sahip çıkma bilincini aşılayan ve denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynayan Kabotaj Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ciddi menfaat ve ticari kazançlar sağladığı gibi sadece donanma değil ticaret filosu, gemi inşa, sanayi, taşıma ve limancılık faaliyetlerinde de bir bütün olan denizciliğimizin gelişmesi için bir dönüm noktası olmuştur. Altını çizerek belirtmek isterim ki, Kabotaj Bayramı, Kurtuluş Savaşımızın denizlerdeki zaferidir” diye konuştu.

Konuşmanın ardından protokol üyeleri sahile geçerek hazırlanan çelengi deniz şehitleri anısına denize bıraktı. Kabotaj ve Denizcilik Bayramı dolayısıyla kurulan stantlarda vatandaşlara balık-ekmek ve tatlı ikramı yapılırken, çocuklara yönelik palyaço gösterisi gerçekleştirildi. Yelken yarışlarında dereceye giren sporculara da ödülleri verildi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here