Kamu Emekçileri Meydanlara İndi!

0
29

Ünsal; “Zamlar Geri Alınsın, Özelleştirmeler İptal Edilsin!”

Ülke olarak tarihimizin en zor süreçlerinden birisini yaşadığımızı savunan Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal; “Cilalanarak piyasaya sürülen “kur korumalı mevduat sistemi” de, “tarihi artış” olarak pazarlanmak istenen asgari ücret artışı da yaşanan krizi çözememektedir.  Çünkü asıl ve gerçek tarihi artış hayat pahalılığında yaşanmaktadır” dedi.

Resmi verilere göre 2022 Ocak ayı itibari ile tüketici enflasyonunun yıllık %48,69, gıda enflasyonunun yıllık yüzde 56, ulaştırma enflasyonunun ise yüzde 69 arttığını ifade eden Ünsal, asıl artışın ise enerji kullanımı ile ilişkili olarak petrol, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yaşandığını hatırlattı. Ünsal; “Enerji alanında yaşanan artışlar suya atılan bir taşın oluşturduğu halkalar gibi ulaşımdan gıda ürünlerine, meyve ve sebzeden temel tüketim maddelerine kadar her alana yansımaktadır. Dolayısıyla bugün toplum olarak maruz bırakıldığımız yüksek enflasyonda, artan hayat pahalılığında en büyük pay enerji alanında yaşanan fiyat artışlarıdır. Elektrik, doğalgaz, toplu ulaşım alanında yaşanan fahiş zamlara karşın kamu emekçileri ve emeklileri olarak bizim maaşlarımızda Ocak ayından itibaren, önümüzdeki altı ay için yapılan artış sadece %7,5’ta kalmıştır” diye konuştu.

normal koşullarda elektrik fiyatlarının düşmesi beklenirken tam tersi olduğunu kaydeden Ünsal; “84 milyon;  fahiş zam yapılan elektrikte kısmi indirim,  gıda ürünlerinde fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı dahi belirsiz olan KDV indirimi, gibi bataklığı kurutmak yerine tek tek sivrisinek avlamaya dayalı düzenlemelerle oyalanmak istenmektedir. Son yirmi yıldır hayata geçirilen halkın değil, bir avuç mutlu azınlığın çıkarlarını temel alan özelleştirmeler ise ülkemizin her alanda dışarıya bağımlılığını artırarak içine sürüklendiği çıkmazı daha fazla büyütmüştür. Öte yandan enerji alanındaki özelleştirmeler sonucunda devletin elektrik üretimindeki payı hızla azalmıştır. Kayıp kaçağı azaltmak, enerji verimliliğini sağlamak gibi adımlar yerine görülen her akarsuyun üzerine bir HES, her ovaya bir termik santral kurularak doğamız talan edilmiş, tüketilecek elektriğin çok üzerinde bir elektrik kapasitesi yaratmıştır.

Bugün Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ)  ürettiği elektriği dağıtım şirketlerine 31,86 kuruşa satmaktadır. Aynı elektriği üreten şirketlerin bizim faturalarımıza enerji bedeli olarak yansıttığı tutar ise 210 kilowatt saate kadar 79,5 kuruş,  210 kilowatt saat üstü için ise 134,88 kuruştur. ESM tarafından yapılan çalışmalara göre; Türkiye’deki mevcut 47 milyon 84 bin 919 abonenin yüzde 82,2’si meskendir. Meskenlerin tüketimi toplam tüketimin dörtte biridir. Söz konusu meskenlerin yüzde 60’ının aylık elektrik tüketimi ise 150 kwh’in altında kalmaktadır.

EÜAŞ mevcut durumda toplam elektriğin beşte birini üretmektedir. Yani bir kamu kuruluşu olan EÜAŞ mevcut durumda bile 38,7 milyon mesken abonesine elektik satacak potansiyele sahiptir. EÜAŞ bir avuç özel üretim ve dağıtım şirketlerini aradan çıkarıp halka doğrudan elektrik verdiğinde bugün 210 kilowatta kadar 137,3 kuruş olan kilowatt saat tutarı 70,8 kuruşa inmektedir. Bunun karşılığı mevcut faturada %120 azalmadır. 210 kwh üstü, ticarethane ve sanayi için ise zamların geri alınması, alınan vergilerin piyasa fiyatı ile fark için karşılanması yeterli olacaktır.

 KESK olarak, bu hafta boyunca tüm yurtta daha çok enerji zamlarını merkez alan bir noktadan, “Zamlar Geri Alınsın, Özelleştirmeler İptal Edilsin” şiarı ile eylem ve etkinlikler düzenliyoruz. Başta kamu emekçileri olmak üzere tüm emekçileri, işçileri, dar gelirlileri omuz omuza vermeye, zamlara karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here