İskenderun’da Birlik, Beraberlik, Bereket mi? Ayrılıkla Azap mı?

0
130

Aziz dostlar, kıymetli hemşerilerim, bu bir hadisi şeriftir; “Birlik ve beraberlikte bereket, ayrılıkta azap vardır!” Ayrıca buna benzer veciz sözler çoktur. “Birlikten güç doğar”, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” gibi. İskenderun için bu sözler yıllardan beri, Hatay’ın Anavatana ilhakından bu yana geçerli olan durumdur. Rahmetli Atatürk’ün vefatından sonra çağın icabı olan, gelişmelerle ilgili önemli şeyler yapılmış denemez. Birkaç seçilmiş İskenderunlunun gayreti ile olanlar hariç, onu yazacağım.

Bizim çocukluk yıllarımızda l955’lerde 61 bin nüfus vardı şimdi 211 bin. Mersin 65 bin nüfus iken şimdi 1 milyon 600 bin. Orası da parçamız ve gelişmişliği ile gururumuzdur. Her iki şehirde, sırtını Amanosların yeşil örtüsüne dayamış, Akdeniz’in incisi olarak bilinirdi. Biz, Cebelitarık boğazı ve hemen yakınımızdaki Süveyş Kanalı ile Okyanuslara açılan, demiryolu ağı ile Orta ve Uzakdoğu, Asya’ya ve Avrupa’ya, en kısa sürede Hava yolu ulaşımı ile tüm Dünya’ya uçulabilen İnci Şehir İskenderun’dan konu edelim.

Dağı, Denizi, Yaylası, Ovası bir arada, bir günde, dört mevsimin yaşandığı iki “inci”den Mersin malum, biz İskenderun’a bakalım ve yeni yılda ümitkâr olmak üzere bazı konulara değinelim. Ne oldu da ilerleme olmadı, yerinde saydı. Her türlü dağ, deniz, yayla turizmine açık, her türlü ulaşım imkânına sahip, müteşebbis ve sıcakkanlı insanların yaşadığı şehir neden yerinde sayar? Sorunun cevabı; sahipsizlik ve birlik beraberlik olmayışı!

İskenderunlu kimliği aramıyoruz ama İskenderunlu olan kişiler tarafından bir şeyler yapılmıştır. Demir-Çelik Fabrikası ve Organize Sanayi Bölgesi gibi… Zaten seçilenler, Ali Şelhum Devrim ve Mustafa Deliveli rahmetliler ile Abdullah Kınalı olmuştur. Nüfusu ile Hatay’ın üçte bir oy potansiyeline sahip, Hatay’ın vergisinin % 72’sini veren ama hiç yatırım almayan şehir. Son iki seçimde AKP’den bir milletvekilliği verilmiş, kişi yakınımızdır ve hepiniz çok yakından tanır ve verdiği hizmeti ve hizmet anlayışını da bilirsiniz. Kişilerle hiçbir sorunumuz yok ve olamaz. Sorunumuz İskenderun ve İskenderunludur. Neden bu durumdayız? Neden bizleri başkaları temsil etmekte ve yönetmektedir? Ali Dingiltepe ve Orhan Yanıçoğluoğlu dışında bir başkanımız olmuş mudur? Hayır.

Kişilere saygı duyarız, hizmet vermişlerse minnettar oluruz ama İskenderun son yıllarda, Genel Müdürlük, birçok Bölge Müdürlüğü, sayısız Kamu Kuruluşunu, mevcut havaalanını kaybetmiştir. Bugün beldelerde olan kamu hizmet kurumları bizde de mevcuttur, nasıl hizmet alırsın, seni kim savunacak? Olumsuzluklara kim engel olacak? Kim proje üreterek TBMM’ne götürecek ve konuşma yapacak?

Sakın bana Adliye Sarayı ve Hastane demeyin, o olması gerekendir ve benzeri her yere yapılmıştır. Bugün Ulla pisliği deniz dibinde uyumakta, ölüm yolu henüz daha tamamlanamamış, güzelim yamaçlarımız yağmalanmış, taşocakları aksesuarımız olarak süsleme yapmakta ve şehrin kimyasını bozmakta, yaşayanlara ise psikolojik rahatsızlık vermekte, sağlığımızı etkilemektedir. İktidar nimetlerinden neden faydalanamıyoruz?

Peki, ne yapalım? Yapılacak olan ve yapılması gereken çok basit. Beraber, birlikte ve İskenderun için kolektif hareket etmek. Hatay’ın İlhakı sırasında, Karayılan’dan Kale’ye kadar tüm İskenderunluların, şehirlisi, köylüsü, beldelisi, Türkmen’i, Yörük’ü. Arap’ı, Müslim ve Gayrimüslim’i nasıl birliktelik sağlayarak referandumla Fransızları kovmuşsa, o gösterdiği birlik ve beraberliği, İskenderun’umuzun kalkınması ve hak ettiği yere ulaşması için çok büyük çaba harcanmalıdır.

Bugün, İskenderun’da kurulmuş aynı amaçlı yöre ve mahallelerimizle, belde ve merkezde birçok dernek mevcuttur. Sivil Toplum Örgütlerimiz ve tüm halkımızın konuları görüşmek ve birlik beraberliği sağlamak için, aynı amaçlı tüm derneklerimizi ve yöneticilerimizi özveri ile hepinizin derneği olan İskenderun Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte tüm Siyasi Partilerimizi ve Belediye Başkanlarımızı, Mülki Amirleri ziyaret edebiliriz. İskenderun sahipsiz değildir diyerek, 2013 yılı bir başlangıç ve bu hayırlı işe de vesile olsun dileklerimle, tüm İskenderunlu güzel hemşerilerimin yeni yılını kutluyorum ve saygılar sunuyorum. Hoşça kalın Allah (cc)’a emanet olun ve ay-yıldızlı bayrak asın.

e-mail: nurettincan1453@hotmail.com   

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here