İskenderun Uluslar arası Heykel Sempozyumu Açıldı

0
573

heykel sempozyumu2İskenderun Belediyesi ve Mersin Üniversitesi’nin işbirliğiyle, 6 yıldır Arsuz’da yapılan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinliklerinin bir uzantısı olarak gerçekleştirilen İskenderun Uluslar arası Heykel Sempozyumu’nun açılış töreni düzenlendi.

İskenderun Belediyesi Rauf Denktaş Spor Kompleksi’nde düzenlenen açılış törenine, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, İskenderun Deniz Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı Dz. Kur. Alb. Ferhat Dağlarlıoğlu, Dörtyol Yeşilköy Belediye Başkanı Fatma Görgen Selimoğlu, Prof. Dr. İskender Sayek, işadamları, sanatçılar ve konuklar katıldı.

Açılış töreninde konuşan Prof. Dr. İskender Sayek, sanatın bir toplumda barışı, birlikteliği, demokrasiyi, hoşgörüyü sağlayan bir araç olduğunu belirterek; “Heykel de bunlardan bir tanesi. Özellikle de bir şehrin simgesi ve şehirle özdeşleşen eserdir heykel. Bu bağlamda toplumda sanat ve özellikle heykelle ilgili bir farkındalık yaratmak ve İskenderun’da toplumu sanata karşı duyarlı kılmak amacıyla her yıl Arsuz’da yaptığımız Füsun Sayek Sağlık Kültür Etkinlikleri uzantısı olarak bu yıl İskenderun Belediyesi’nin destekleriyle bu sempozyumu düzenliyoruz. İki gündür sanatçı arkadaşlarım büyük bir özveriyle ve büyük çabayla heykelleri yapmaya başladılar bile. Hepinizin o heykel alanına gelip, bugün taş halinde olan kütlelerin bir ay sonra neye dönüşeceğini görmenizi gerçekten öneriyorum. Bu sempozyum yurtdışından ve yurtiçinden 11 değerli sanatçı arkadaşımızın katkılarıyla yapılıyor. Bir ay süreyle eski Doğum Hastanesi karşısında toplumun içinde, halkla bir arada bu heykelleri yapacaklar. Bir ay sonra ortaya çıkan eserler İskenderun Belediyesine hibe edilecek. Bunlar sürekli İskenderun’da, şehrin değişik yerlerinde sergilenecekler. Yani açık hava müzesi şeklinde sürekli sergi alanı olarak bunlar bizimle birlikte olacaklar” dedi.

heykel sempozyumu3

Heykellerin, İskenderun’un dokusuna uygun temalarla yapılacağını vurgulayan Prof. Dr. İskender Sayek, heykelleri yapacak sanatçıları tanıttı. Sanatçılara 10 asistanın yardımcı olacağını ifade eden Sayek, sempozyumun sanat danışmanlığını Berika İpekbayrak’ın üstlendiğini, organizasyonun düzeninde Nesrin Karacan, Özgür Özberkan, Nicolae Fleıssıg’ın yardımcı olduğunu söyledi.

Toplumu özellikle kültür, sanat ve sağlık açısından farklı şekillerde bilgilendiren, farkındalık yaratan dernek haline gelmiş durumda olduklarını belirten Sayek, sempozyuma kurumsal desteği esirgemeyen İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf H.Civelek’e ve maddi ve manevi katkı verenlere teşekkür etti.

Sanatçılar adına konuşan E.Berika İpekbayrak, uluslar arası düzeyde önemi olan sanatçıların, öğrenci yetiştirdiğini, akademik yönleri bulunduğunu belirterek, “Sanatçılar dünyanın birçok ülkesinde sanat eserine sahipler” dedi.

Açılış töreninde konuşan İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, “Toplumlar bilim ve sanatla kalkınabiliyor. Bütün çağdaş ülkelerde böyledir. Onun için sanatçılara çok değer veriyoruz. Onları yanımızda görmekten sevinç duyuyoruz. Bu heykel sempozyumuyla güzel İskenderun’umuzu, hem Türkiye’ye hem dünyaya tanıtmış olacağız. Değerli heykeltıraşların yapacağı güzel heykeller İskenderun’a anlam ve değer kazandıracak. İskenderunlular ve İskenderun’a gelen konuklar için güzel bir anı olacak. Bu sempozyumun en önemli özelliği bir sivil inisiyatif ve bir kamu kuruluşu olarak İskenderun Belediyesi ile birlikte yapılmasıdır. Bu halkın yaşadığı kente sahip çıkma duygusunun başlangıcıdır. Biz sanatımıza, kültürümüze, yaşadığımız kente ve ülkemize sahip çıkacağız” diye konuştu.

heykel sempozyumu4

Açılış programı, sanatçıların çalışmalarının yer aldığı slayt gösterisi ve kokteyl ile devam etti. Açılış töreninin ardından, konuklar atölye çalışmasının yapıldığı eski Doğumevi Hastanesi karşısındaki alana geçerek, sanatçıların çalışmasını inceledi.

Ülkemizin yanı sıra, İspanya, Fransa, Romanya, Almanya, Gürcistan’dan sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumla, İskenderun’un görünümüne farklı bir perspektif kazandırmak, toplumda sanat ile ilgili farkındalık yaratmak amaçlanıyor.

İskenderun Uluslar arası Heykel Sempozyumu, sanatçılar Almanya’dan Norbert Jager, Gürcistan’dan İvane Malkhaz Tsıskadze, İspanya’dan Amancio Gonzalez Andres, Fransa’dan Nicolae Fleıssıg, Romanya’dan George Sorin Purcaru, ülkemizden Kemal Tufan, Özgür Özberkan, Ferit Özşen, Serdar Kaynak, Nesrin Karacan, E.Berika İpekbayrak’ın katılımıyla 17 Haziran tarihine kadar sürecek.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here