İskenderun Gazetesi 73 Yaşında!

0
141

Bugün,  23 Temmuz.. “Milli hudutlar içinde vatan bir bütündür. Onun çeşitli kısımları birbirinden ayrılamaz. Kuvayı Milliye’yi amil ve milli iradeyi hâkim kılmak esastır. Manda ve himaye asla kabul edilemez” kararlarının alındığı Erzurum Kongresi’nin 100.yıldönümü..

Bugün, 23 Temmuz.. Hatay’ın manda ve himayeden kurtuluş, yerelden ulusala tarihe tanıklık eden kentimizin aynası gazetemiz İSKENDERUN’un kuruluş günü..

Yarın 24 Temmuz.. Sansürün kaldırılışının 111. yıldönümü, Gazeteciler Bayramı..

Yarın 24 Temmuz.. “Ulusal egemenliğimizi”  tüm dünyanın kabul ettiği Lozan Antlaşmasının 96. yıldönümü..

“Selam, sonsuzluğun aydınlık bahçesinden, Selam, senelerce, senelerce evvele, Hatırası kalbe ışıklarla dökülen, En sevgiliye, en iyiye, en güzele…” Bu dizeler Dranas’a ait..

Seçtikleri simgesel sözcükler aracılığıyla, hatıralarımıza ayna tutar şairler..Zaman ve mekânın en boy çerçevesinde fotoğrafını çekerken baktığımız pencere camlarını, derinlikli  “aynalara” dönüştüren “sır” ustasıdır onlar.. Mesela; “Ne içindeyim zamanın, Ne büsbütün dışında, Yek-pare geniş bir anın, Parçalanmaz akışında” dizeleriyle sırlayarak dönüştürür aynalara baktığımız bugünün pencere camlarınıTanpınar.. Ve fakat şairin kendisi aynaya değil,“denizköpüğüne” benzetir dizeleri ve ekler: “Denizköpüğünü dalgaların ucundan toplamaya kalkınız, avucunuzda birkaç damla tuzlu su kalır.”

Dizelerden süzülen birkaç damla tuzlu su olur mesela bu bağlamda duyumsadıklarımız.. Avuçlarımızda kalan birkaç damla tuzlu su olur mesela yaşanmışlıklar..

Zaman ve mekânın en boy çerçevesinde fotoğrafını çekerken baktığımız pencere camlarının derinlikli bir “aynaya” dönüştüğünü, yalnız şairlerin dizlerinde mi duyumsarız?

Ya gazeteler? Yurdumuzun ve dünyanın içinde bulunduğu ahvalin tercümanlığını yapmak, efkarın tasvirini çizmek kimin işi? Gazetecilerin elbette..

Tercümanı Ahval ve Tasviri Efkar.. Yurdumuzun ve dünyanın içinde bulunduğu ahvalin tercümanlığını yapan, efkarın tasvirini çizen ilk gazeteciler Agah Efendi ve arkadaşı Şinasi tarafından çıkartılan ilk gazetelerimizin adı..

İşte, kenti mürekkep kokusuyla dokuyup fotoğraflarken; ahvalimizin tasvirine, efkarımızın tercümanlığına ayna tutan bir gazete.. Adı? İSKENDERUN elbette..

Her sabah, aynaya bakarak yıkarız yüzümüzü.. Aynalar, ‘doğruyu’ söyleyen dostumuzdur bizim.. Bununla birlikte kendimizi dev veya cüce gibi gördüğümüz içbükey veya dışbükey aynalardan çarpık ve komik görüntüler de yansımıyor değil elbette.. Bu anlamla gerçeği doğru yansıtan aynalara güvenebiliriz kendimize çeki düzen vermek için.. Ki, zamanla deformasyon sonucu çarpıklıklar olsa da yüzümüzde, gözümüzün içine bakarak devam ederler doğru enformasyonlarına..

Gazeteler, ifade hak ve özgürlüğünü, yasal hukukun öngördüğü nitelikler çerçevesinde ve doğru haber bilgisiyle topluma çarpıtmadan yansıtan aynalardı bu anlamda.. Gazetecilerin sorumluluk anlamıyla duyumsadıkları temel ilke; kamu yararıydı bu bağlamda.. Ve bu ilke, güçlüden değil Hak ve haklıdan yana ahlaki, vicdani değerler  anlayışını da içermekteydi elbette.. Çünkü gazeteler ‘kamuoyu’ oluşturmakta ve biçimlendirmekteydi.. Özetle, “Haberler” üzerinden “bilgi” sahibi olmamıza aracılık etmekteydi gazeteler.. Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu; “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz!” diyordu mesela bu bağlamda..

23 Temmuzların, 24 Temmuzların, 30 Ağustosların, 29 Ekimlerin şairi kim?Kimliği, gazetemiz İSKENDERUN’un başlığının yanında.. Kim? Özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın, Cumhuriyetimizin, aydınlanmamızın şairi Mustafa Kemal elbette.. Her tarihi bir berceste mısradır Mustafa Kemal şiirinin..

“Ben berceste mısraı buldum, Hey ömrümce söylerim” dizeleriyle başlar Enver Gökçe, “Dost” başlıklı şiirine.. “Sizlere selam olsun, hürriyeti yazan eller, dizen eller!” dizeleriyle selamlar basın, yayın dünyasını..

Turuncu sıcaklığın tuz kokulu mavilikleriyle selamlayarak kutluyorum, 23 Temmuz tarihiyle sırlı, şehrimizin aynası gazetemizin 73. yaşını.. Kutluyorum, dost gazeteci Rızkullah Terbiyeli ve Yazı İşleri Müdürümüz İlyas Bey’in şahsında “İSKENDERUN’u yazan elleri, dizen elleri!”

Selam ve saygılar..   ozdemirgurcan23@gmail.com

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here