“İlk Üç Saat Hayat Kurtarıcı”

0
69

gelişim-damar tıkanıklığıBeyin Damar Hastalıkları Tedavisinde Uyguladıkları Yöntemle, Hastanın Felçli Yaşamasının Önüne Geçilebildiğini Belirten Nörolog Uzm. Dr. Atilla Kara:

Dünya’daki ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda beyin damar hastalıklarının yer aldığını ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, düzensiz hayatın ve kötü alışkanlıkların beyin damar hastalıklarına sebebiyet verdiğini belirtti.

Beyne kan taşıyan damarlarda pıhtılaşmayla oluşan damar tıkanıklığının, tedavi edilmezse felce ve hatta ölüme sebep olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Atilla Kara, kısa sürede konuşması bozulan, el ve ayaklarında güç kaybı görülen kişilerin acilen hastaneye başvurması gerektiğini ifade etti.

Damar tıkanıklığı riskinin ortalama yaşam uzadıkça arttığını belirten Kara; “Beyin damar hastalığı, günümüzün sağlık sorunlarından birisi olmuştur. Bu hastalığın sonucunda ise damar tıkanıklığı ve felç oluşmaktadır. Damar tıkanıklığı olduğu zaman hastalarımız, genellikle acil servislere çok geç başvurmaktadır. Fakat damar hastalığında ilk üç saat çok önemlidir. Çünkü ilk üç saat içerisinde hastaneye başvuran hastalarda yeni tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Bu ilaçlar, hem hastanın felçli yaşamasını engelliyor, hem de hayat kurtarıcı olabiliyor. Bunun için ilk üç saat çok kritik ve önemli bir süredir. Bu periyotta hastaneye mutlaka başvurmak gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Beyin damar hastalıklarının risk faktörlerinin kalp ve şeker hastalığı, damar sertliği, sigara ve alkol gibi nedenler olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Atilla Kara, “Beyin damar hastalıkları, hastanın felç geçirme riskini arttırıyor. Bu nedenle kuvvetsizlik, konuşma bozukluğu, uyuşma, denge kaybı gibi nörolojik bulgular görüldüğünde acil servislere başvurmak gerekmektedir. Önemli bir damar tıkanıklığının bulgusuysa, hayat kurtarıcı ve felçsiz yaşam sağlayacaktır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here