İhracatçı Sorunlarla Boğuşuyor!

0
60

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Türk Tırlarının 20 gündür Limanlarda bekletildiğini ve Dışişleri Bakanlığının bundan bihaber olduğunu söyledi…

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Suriye yolunun kapatılması ile büyük sıkıntı yaşayan ihracatçının Ro-Ro seferlerinde de sıkıntılar çektiğini belirtti. Sorunun limanlarda yaşandığına işaret eden Eryılmaz 500 Türk tırının Suudi Arabistan’da ve Mısır’da bekletildiğine işaret etti. Eryılmaz; “Suriye yolunun kapanması üzerine Ortadoğu’ya ihracat Ro-Ro seferleriyle Mısır üzerinden yapılmaya başlanmıştı. Ro-Ro seferleri ile birlikte yük taşıma maliyeti aşırı bir şekilde yükselen ihracatçı maalesef bu sefer de limanlarda çıkarılan sorunlarla boğuşmak zorunda bırakılmıştır” dedi.

Ro-Ro seferlerinin az da olsa ir umut oluşturduğunu ancak burada da sorunların başladığını kaydeden Eryılmaz; “Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısına alternatif olarak İskenderun Limanından başlayan Ro-Ro seferleri bir nebze nakliyecilerin umudu olmuştu. Ancak yaşanan son süreçte Suriye krizi nedeniyle iflasın eşiğine gelen ihracatçı ve nakliye şirketlerinin sorunları bitmek tükenmek bilmiyor. Son süreçte Suudi Arabistan’ın Taif kentinde bulunan Duba Limanında 300 ve Mısır’ın Port Said Limanında 200 Türk Tırı, yerel ve politik sıkıntılar gerekçe gösterilerek 20 gündür anlamsız bir şekilde bekletilmektedir” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığımız Sorun Çözmüyor, Sorun Yaratıyor

Sorunun Hükümetin dış politikasından kaynaklandığına da dikkat çeken Eryılmaz; “Hükümetin bu fütursuz politikaları ihracatçı ve nakliyeci sektörlerini iflasa sürüklemiştir.  Bu yaşananların sorumlusu Hükümetin izlediği Suriye politikasıdır. Suriye yolunun kapanması bu tip sıkıntıları da beraberinde getirmiştir.

İhracatçılarımızın son durumuyla ilgili Dışişleri yetkilileri ile yaptığım görüşmede ihracatçılarımızın mağduriyetine yönelik ne gibi girişimlerde bulunulduğunu sordum. Ancak verilen cevap ‘böyle bir sıkıntıdan haberleri olmadığı’ yönünde oldu. Kendi vatandaşının yaşadığı sorunlardan bihaber basiretsiz bir Dışişleri Bakanlığı ile karşı karşıyayız. Ortadoğu’ya ihracat yapan firmalara kayıtlı Türk Tırları kaderlerine terk edilemez. Bizim Dışişleri Bakanlığımız sorun çözmüyor, sorun yaratıyor. İzlenen politikaların sonuçlarını halkımıza fatura ediyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here