Hedef; Türkiye’nin 5. Büyük Turizm Merkezi Olmak!

0
73

Hatay İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Toplantısı Yapıldı

Hatay Valiliğince hazırlanan “Hatay İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı 2012-2015”ile ilgili İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) konferans salonunda Turizm İl Müdürlüğü tarafından, bir sunum verildi. Sunumda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Yavuz Açıkbaş; Bu strateji planıyla Hatay’ın 2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin 5. büyük turizm merkezi olması hedeflenmektedir” dedi.

Hatay Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Emin Dönmezer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yavuz Açıkbaş, oda başkanları, bazı çevre belde belediye başkanları, mahalle muhtarları ve otel işletmecilerinin katıldığı Hatay İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planının sunumu dün İTSO toplantı salonunda yapıldı.

Sunumu gerçekleştiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Açıkbaş; Tarihi, kültürel mirası ve iklimi ile turizmde önemli bir potansiyele sahip ilimizin turizm sektöründen alacağı payın artırılması ve ilimize yatırım yapmak isteyen kişi ve kuruluşlar için bir yol haritası oluşturulması amacıyla; kentin potansiyelini ve kıyaslamalı rekabet üstünlüklerini, konaklama ve altyapıya ilişkin eksiklikleri ve çözümlerini, Teknoloji ve girişimciliği, özgün destinasyon tasarımlarını, etkin bir reklam ve tanıtım stratejisini ön plana çıkaran bir strateji eylem planı hazırlanmıştır” dedi.

Strateji Planının Hedefi 2023

Sunumunda, planın amacından da söz eden Açıkbaş; “Bu plan ile topyekun, entegre bir anlayışla Hatay’ın turizm sektörünün dönüşümünün sağlanması amaçlanmaktadır. Bu strateji planıyla Hatay’ın 2023 yılı itibarıyla 13.500 yatak kapasitesine, 1 milyon yerli ve yabancı ziyaretçi sayısına, yaklaşık 600 milyon dolar turizm gelirine ve işsizlikte 5 puan ilave düşüşe ulaşarak, Hatay’ın Türkiye’nin 5. büyük turizm merkezi olması hedeflenmektedir” diye konuştu.

Planın hazırlanmasında yerel paydaşların düşünce ve önerilerinin alınması amacıyla 1 tanıtım toplantısı, 1 değerlendirme toplantısı ve ilçelerde 15 çalıştay yapıldığını açıklayan Açıkbaş; “Çalıştaylar sonucunda ortaya çıkan taslak plan kurumların görüş ve önerilerine sunulmuş, alınan geri bildirimler sonucunda plan nihai halini almıştır. 2011-2013 dönemine ilişkin uluslararası, bölgesel ve yerel gelişme dinamikleri ve temel eğilimler doğrultusunda, Türkiye ve Hatay turizminin geçmiş dönemdeki gelişmelere ve turizmin ilişkili olduğu ekonomik, sosyal, kültürel etkileşimler değerlendirilerek hazırlanan Hatay İli Turizm Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde Hatay İli Turizm 2023 vizyonu; gelişmiş turizm varlıkları, nitelikli fiziki altyapısı, eğitimli iş gücü ile yurt içi ve dışındaki rakip varış noktaları ile kıyaslamalı, verimliliği yüksek, hedef ülkelere yönelik ürün ve hizmet farklılaştırmasını gerçekleştirmiş ve Türkiye’nin 5. büyük turizm merkezi olmayı başarmış bir Hatay olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

Potansiyeli Harekete Geçirmiş Olacağız!

Turizm stratejik planının bilimsel çalışma sonunda hazırlandığını ve bu planda turizm potansiyelinin ele alındığını vurgulayan Kaymakam Ali İhsan Su ise; “2023 yılının vizyonu da bu turizm eylem planında ortaya konuluyor. Bütüncül yaklaşımla genelde Hatay ilimizin, özelde İskenderun’un turizm potansiyelini ortaya çıkarmış ve harekete geçirmiş olacağız. Bu anlamda plan son derece önemli” diye konuştu.

Hatay Vali Yardımcısı Şahin Bayhan da, dünya üzerinde 7 milyar insan yaşadığını, bunlardan 1 milyarının devamlı seyahat ettiğine dikkat çekti. Planın, Hatay ve ilçede neler yapabiliriz düşüncesiyle ortaya çıktığını vurgulayan Vali Yardımcısı Şahin Bayhan; “Hedeflediğimiz konu, 2015’de Hatay turizmi nereye gelecek?  2023’te nerede göreceğiz. Plandaki kamu kurum ve kuruluşların üzerindeki görevler neler, bu anlatılacak” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Yavuz Açıkbaş, sunum sonunda katılımcıların sorularına yanıt verirken, yapılan önerilerin de değerlendirileceğinin altını çizdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here