Hatay’da 122 Yıldır Görülmeyen 3 Kelebek Türü Gözlendi

0
774

İklim özelliği ve zengin bitki örtüsüyle farklı kelebek türlerine ev sahipliği yapan Hatay’da, kentte en son 1890 yılında Fransız bir bilim adamı tarafından gözlemlenen 3 kelebek türü ile daha önce kaydedilmemiş 3 yeni kelebek türünün görüldüğü bildirildi. Antakya Kelebek Gözlem Topluluğu Sözcüsü Ali Atahan, yaptığı açıklamada, endemik bitki çeşitliliğinin çok fazla bulunduğu Hatay’ın kelebek zenginliği açısından da önemli bir konumda olduğunu kaydetti.

Her yıl topluluklarının sezonda gözlemler yaptığını ve yeni kelebek türlerini gözlemleyerek Hatay’ın kelebek zenginliği arasına yenilerini eklediklerini ifade eden Atahan, bu yıl 50 katılımcıyla etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi. Atahan, yaptıkları gözlemlerde, kentte en son 1890 yılında Fransız bilim adamı Charles Delagrange tarafından Akbez Amanosları’nda yapılmış bir araştırmada bulunan ve 122 yıldan bu yana görülmeyen 3 kelebek türünü gözlemlediklerini vurguladı. Atahan; “Amanos Dağları’nın güney bölümünü oluşturan Kızıldağ’da Mart ayında Karaağaç Nimfalisi (Nymphalis polychloros), Temmuz’da Aglais (Aglais urticae), Eylül ayında ise Beyaz Kenarlı Karamelek (Hipparchia parisatis) adlı kelebek türleri yeniden gözlenerek fotoğraflandı. Bu türler, 122 yıldan bu yana Hatay’da gözlemlenmemişti. Topluluğumuz yaptığı çalışmayla bunları yeniden fotoğraflamış oldu” diye konuştu.

Hatay, 147 Kelebek Türüyle Türkiye’nin En Zengin İllerindendir

Hatay’ın biri endemik olmak üzere barındırdığı 147 kelebek türüyle Türkiye’nin zengin illerinden biri olduğunun da altını çizen Atahan, bu yıl yaptıkları gözlemlerde ayrıca kentte daha önce gözlenmemiş üç türü daha listeye eklediklerini kaydetti. Eşsiz coğrafik özellikleri ile Amanos Dağları’nın bölgenin kelebek zenginliği bakımından önemli bir rol oynadığını ifade eden Atahan, şu bilgileri verdi;

“Bu yıl ki gözlem çalışmalarımızda, ülke genelinde nadiren gözlemlenen ve esas dağılımı Kuzey Anadolu olan Karaağaç Sevbeni (Satyrium w-album), Orta ve Doğu Anadolu’da yaşayan tür olan Çokgözlü Lübnan Esmeri (Polyommatus alcestis) ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da dağılım gösteren Ağrı Esmer Perisi (Hyponephele wagneri) türlerini ilk defa gözlemledik. Hatay, biri endemik olmak üzere barındırdığı 147 kelebek türü ile Türkiye’nin zengin illerinden biridir. Eşsiz biyocoğrafik özellikleri ile Amanos Dağları bu zenginlikte önemli bir rol oynuyor. Antakya’nın hemen kuzeybatısında yer alan Kızıldağ, barındırdığı 100’e yakın kelebek türüyle Amanos Dağları’nın en zengin bölgesini oluşturur. Bunun yanı sıra Kırıkhan-Hassa bölgelerini kapsayan bozkırlar, Asi ırmağı havzası ve Samandağ-Yayladağı arasında kalan Ziyaret Dağları ilimizin kelebek zenginliğine önemli katkı sağlıyor.”

Mustafa Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümü işbirliğiyle gözlem çalışması yaptıklarını dile getiren Atahan, TÜBİTAK desteğiyle yürüttükleri projenin bu alanda ilk olduğunu kaydetti. Proje sonunda katılımcılara sertifika verildiğini bildiren Atahan, 2 hafta süren arazi çalışmalarında 81 kelebek türünün gözlemlendiğini ve fotoğraflandığını sözlerine ekledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here