Görmek Engelliler İçin Kabartmalı Pusula Geliyor

0
69

seçim-görme engelliYüksek Seçim Kurulu, 400 bin görme engelli vatandaşın tek başına oy kullanması için kabartma pusula hazırlıyor. Projenin 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlere yetişmesi bekleniyor.

Görme engellilerin seçimlerde yardım almadan oy kullanmaları için kabartma seçim pusulası basılması planlanıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun projesi yetişirse 400 bin görme engelli önümüzdeki yerel seçimlerde kabartma pusulayla tek başına oy kullanabilecek.

Türkiye’de 700 bin civarındaki görme engelli bulunuyor. Görme engellilerin yaklaşık 400 bini seçimlerde oy kullanıyor. Ancak görme engelliler, seçim pusulalarında kabartma ve semboller bulunmaması nedeniyle bir yakını ya da sandık kurulu başkanının yardımıyla oy kullanabiliyor. Görme engelliler, oylarının gizli olmadığını belirterek, sandık başında özgür iradeleriyle ve kimsenin yardımı olmadan oy kullanmak istediklerini dile getiriyorlardı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı‘nın da destek verdiği projeyle, seçim pusulaları görme engellilerin metinleri okumasına yardımcı olan kabartma harf (braille alfabesi) ile hazırlanacak.

Siyasi partilerin amblemleri ve adayların isimleri kabartma harflerle pusulaya yazılacak. Görme engelliler kabartma harflere elleriyle dokunarak, oy vereceği partiyi ve adayın üzerine pusulayı basacak. Kabartma seçim pusulalarının 30 Mart 2014 seçimlerine yetiştirilmesi planlanıyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here