“Geçmişten Günümüze Koca Mimar Sinan”

0
84

mimar sinanMimarlar Odası İskenderun Temsilciliği, Mimar Sinan’ın ölümünün 425. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

İçerisinde bulunduğumuz Mimar Sinan haftasında, ülkemizdeki yanlış yapılaşmaya dikkat çeken Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği; “Günümüzde baktığımızda Sinan’ı henüz anlamamış, bu mesleği yapan, ancak mimarlık kaygısından uzak meslektaşlarımızın var olduğunu üzüntüyle görüyoruz. Kimliksiz yapılaşma, yeşil(siz) kentler, kamu yararına değil de kişi ve şahıslar yararına bir planlama ve kentsel gelişim çabaları, giderek betonlaşan bir ülke ve de İskenderun, bunun çok açık bir kanıtıdır. Sinan haftası bizlere ‘mimarlık için seçmek ve seçilmek’ kavramlarını hatırlattı” dedi.

Mimar Sinan’ın işindeki titizliğe de değinen Temsilcilik Yetkilileri; “Sinan’ı yücelten, Türk milletinin milli ve manevi değerlerini koruma, Türk tarihini yaşatma kaygısı; mimarlık mesleğine olan saygısı, titizliği, insanlık için mimarlık anlayışı, eserlerindeki dâhiyane çözümler, üstün mimarlık bilgisi, çalışması, kendisine ve insana verdiği değer, insan sağlığına, doğaya gösterdiği özen ve duyarlı yaklaşımı olmuştur. O’nu anlamak aslında o kadar da zor değil” dediler.

Özeleştiride de bulunan Temsilcilik Yetkilileri açıklamasını şöyle sürdürdü; “Mimarlık mesleğinin korunmasını isterken acaba bizler kendi adımıza neler yapıyorduk? Bir de özeleştiri yapmak gerekirse, mimarlığımızı bizden başka kim koruyabilecekti? Şaheserleri yaratan bizler de, beton yığınlarını yapanlar kimlerdi? Pencerenizi açın ve nelere imza atmışız bir bakın.

Günümüz copy-paste (kopyala-yapıştır) mimarlığına karşın Sinan’ın özgün, anıtsal ve tek olan mimarlığını, tüm mimarlarımız adına takdir ve teşekkürle anıyoruz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here