Gadir Hum Bayramı Dualarla Kutlandı

0
255

gadir hum4Hz. Muhammed (sav)’in hac dönüşünde Gadir Hum denilen yerde veda hutbesinde Hz. Ali’yi vasi tayin ettiği gün olarak bilinen Gadir Hum Bayramı İskenderun ve tüm Hatay genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Gadir Hum Bayramı İskenderun’da şehir merkezinde ve başta Karaağaç olmak üzere, Nardüzü, Akçalı, Madenli, Gökmeydan, Üçgüllük, Gözcüler ve Arsuz’a kadar olan tüm beldelerde Alevi vatandaşlarca coşkuyla kutlandı. Adaklar kesildi ve kazanlar dolusu yöresel yemek Hırisi pişirilerek dağıtıldı. Türbe ziyaretlerinde vatandaşlar türbe içerisinde ve çevresinde tütsü (buhur) ile mumlar yakıp dua etti.

gadir hum5

Vatandaşlar Türbelere Akın Etti

Antakya’da yaşayan Alevi vatandaşlar da kentin birçok yerinde bulunan türbelere akın etti. Gadir Hum Bayramı dolayısıyla kent içerisinde bulunan türbelerde kurban ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar, Harbiye Beldesinde bulunan Hz. Hıdır ve Hz. Musa türbelerine ait tesislerde kazanlarda kaynatılan yöresel yemek olan ‘hırise’den alarak türbe içerisinde dua etti.

Alevi vatandaşların birçoğu da bu özel günde işyerlerini de açmadı. Alevilere göre, Gadir Hum Bayramı, Hz. Muhammed (sav)’in hac dönüşünde Gadir Hum denilen yerde veda hutbesinde Hz. Ali’yi vasi tayin ettiği gün olarak biliniyor. Bu bayram, Kurban Bayramı’ndan sonraki sekizinci güne denk geliyor. 29 Zilhicce, Hz. Muhammed (sav)’in Medine’ye göç etmek zorunda kaldığı gün, düşmanların dikkatini çekmesin diye Hz. Ali’nin onun yatağında yattığı gece olarak biliniyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here