Futbolun Osmanlıcası (5)

0
50

Değerli okurlarım, insanlar genel olarak, ya çok sevdiğini, ya da hiç sevmediğini unutmazlar. İstisnaları olsa da, kaideyi bozmaz. Futbolda da aynen bu şekildedir, aynen böyledir.

Ülkemizde, hiç itibar edilmeyen, neredeyse ayıp olarak algılanan, yüz karası olarak kabul edilen, önemli içeriği olan “İSTİFA” sözcüğünü (Aslında kavramdır) kimse telaffuz etmez, belki de edemez. Nedenini bir türlü çözebilmiş değilim ama belki de yukarıda ifade ettiğim üç şıktan birisidir.

Futbol oyununda istifa diye bir şey olamaz. Yapılan kural dışı hareketlerin UEFA tarafından belirlenmiş cezaları vardır. Gerçi o kuralları da uygulayamıyoruz ama olsun yine de var.

Evet, sporseverlere karşı, bakımına, arkadaşlarına, rakibe, hakemlere vs, kural dışı hareketlerde bulunsunlar, Futbol federasyonunun dolayısıyla Merkez Hakem Kurulunun verdiği cezaları çekip tekrar sahalara dönerler ki, bu cezalar yöneticilere para ve statlara girebilme mahrumiyeti ve oyunculara da resmi maçlarda oynamama cezasıdır.

Burada, yüz kızartıcı bir yaklaşım yoktur, düşünülemez. Şike, doping, buna benzer hadiselefr şu aşamada konumuzun dışında, öyle olmasına rağmen bu çirkinliklere de kılıf uydurmakta üstümüze yoktur evelallah…

Bu makaleyi okuduğunuzda, anlatacağım konunun üzerinden birkaç hafta geçmiş olacaktır. Öyle bile olsa aktüalitesi geçmez, unutulmaz ve de gündem oluşturur. İsim vermek prensiplerimin dışındadır ama burada isim vermenin bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum. Çünkü o kişiyi, çiçeği burnunda bir futbolcuyken tanımıştım. Televizyonun olmadığı yıllarda ya da beyaz cam henüz gündem oluşturduğunda tanımış ve önceleri futbolculuğuyla beğenimi kazanmıştı.

Kartallı takımın ve aynı zamanda Milli Takımımızın değişmez sol bekiydi. Kendine, arkadaşlarına ve rakiplerine karşı saygısı, kurallara uymasıyla ismini unutamadığım bir futbolcuydu. Futbolu bıraktıktan sonra ismi cismi anılmadı. Sadece bir süre kartallı takımın yönetiminde olduğunu hatırlıyorum. Bundan sonra ki gelişmeleri spora meraklı genç kuşak da bileceklerdir.

Anlı şanlı şimdi ki Futbol Federasyon Başkanı o göreve atanınca ona MHK Başkanı görevi verildi. Futbolumuza yıllarca hizmet vermiş karakterli bir insan, futbolumuzu yönlendirmeye neden hizmet vermesin ki? Sözü uzatmaya gerek yok. Geçenlerde istifa ettiğini öğrendik. İbret alınacak onurlu bir yaklaşım ama, GECİKEN BİR İSTİFA İDİ…

Bu istifa hiçbir şeyi çözmez. Futbolun Osmanlıcası devam eder gider. Toptan istifa gerekli… Federasyonun külliyen istifa edip, sosyalist bir federasyonun atamayla değil, seçimle gelmesi şart. Ülkemizde yüksek makam işgal edenlerin (Merhum Bülent Ecevit’in dışında) istifa ettiğini hiç duymadım. Adama hırsızsın diyorlar, ağzının salyası akarak, “YAĞMUR YAĞIYOR” diyor. Bu tür yağmurla bolluk bereket olur mu?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here