Futbolda Sertlik ve Estetik (2)

0
32

Değerli Okurlarım, futbolun çirkinleşmesinde ve hatta krize girmesinde, öyle ya da böyle futbolcuların çok büyük yanlışları bulunmaktadır. Bunları söylerken de, futbolcuları sınıflara ayırmak gibi de bir niyetim yok. Fakat şunları da söylemeden geçemem. Bazı futbolcuların kendi yöneticileriyle arası iyidir, bazılarının da takımın teknik direktörüyle…

Futbolu mütevazıdir ama sistem adamıdır ya da takımın kaptanıdır. Durumu sarsmamak için öyle gözükebilir ama ısrarcı değilim, müsabaka esnasında meslektaşlarının spor yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecek davranış içinde olacaklarını sanıyorum.

Efendim, futbol öyle bir spor, öyle bir ayak oyunu ki insanı hem mutlu eder, hem de mutsuz… Yani futbola; tepesinde şeytan tüyü dikili bu spora olan yaklaşımımız, bizi hem cennetlik eder, hem de cehennemlik. Buna inanın, günahı bana aittir.

Yıllar önce bir makalemde şu örneği vermiştim ve buna da inanın, ben çok mutlu olmuştum. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Eski Mısır’ın inancına göre (muhtemelen 2. Ramses dönemidir.) Savaşta ya da eceliyle ölüp de Cennetin kapısına gelenlere, fazla değil iki soru sorarmış melekler. Bunlara doğru cevap verdiyseniz yaşadınız, aksi halde n’olur bilmiyorum.

Sorular şöyleymiş, “-Hayatında hiç mutluluğu yakaladın mı?”ve “-Yaşamın boyunca başka insanlara mutluluk verdin mi?” Televizyondaki futbol müsabakasını izlerken çağrışım yaptı ve yazmadan da yapamıyorum. Firavunların, piramitlerin etrafındaki boş ve geniş alanlarda, o zamanın işsizleri ve de gençleri yumuşak bir cismi tekmeleyip dururlarmış ama oynadıkları oyunun adını bile bilmezlermiş. Yani anlatacaklarım sporla doğrudan ilgili.

Bu Mısır inanışını anlatmama neden olan konu da, mutlu olmak, mutsuz yaşamak ve de son günlerin krizi falan. O nedenle de bir futbol müsabakası izlerken bile, hafızamı sonuna kadar zorluyorum sizlere güzel şeyler bulabilmek için!

Tüm Kurum ve Kuruluşlar, yıl içindeki eksilerini ve artılarını bir “T” cetveline yazarlar. Ekonomik, Sosyal ve İthalat-İhracat durumları belli olsun diye. Onların korkusu zarar etmeme, yani başarısızlık… Futbol takımları içinde az puan kazanmış olmak. Yani mağlubiyet korkusu…

Eski Mısır inanışlarına göre, savaşta ya da eceliyle ölüp de, cennetin kapısına gelenlere iki soru soruyorlar demiştim ya. Cennete girmek istiyorsanız, o iki soruya hazırlıklı ve ezberli olun, inanın ki sonuç motivasyonunuzu tavan yaptırır. Ben o iki soruyu kendime sordum ve sonuç beni çok mutlu etti. Yarın ayrıntılı biçimde anlatacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here