Futbolda Kültür ve Kondisyon (1)

0
32

Değerli okurlarım, dünkü sayımızı okuyanların hatırlayacaklarını çok iyi biliyorum. Hatta birçok okurlarım ağız birliği etmişçesine yayınlanan makalelerimin aynı şekilde devam etmesini ve genel kültürlerinin arttığını söylediler. Onlara ayrı-ayrı teşekkür ederim.

Ancak şu aşamada “KÜLTÜR” kavramının neleri içerdiğini anlatmak düşüyor. Kültür, Osmanlılarda  “HARS” şimdilerde “EKİN” anlamına geliyor. Cümlenin gelişi deyip geçsek bile, bunun gerçeğinde öğrenmemizde faydalar vardır. Futbolun kültürü diyoruz, biz bunu ekinle karıştırırsak yanlış olmaz mı? Zaten futbolumuz yerde sürünüyor. Seksen milyonluk Türkiye, tabiri caizse “taş gibi bir milli takım” çıkaramıyor. Onun nedenleri var da bizim bugünkü konumuz Kültür!

Kültür Nedir?

Doğrusunu söyleyemem gerekirse, şimdiye kadar kimseler bunu tam anlamıyla tanımlayamamış, tanımlanmıyor. Kökeni engel oluyor buna. Yine de, kültür denilince herkes bir şeyler anlar, bir anlam çıkarır. Anlaşılan da o ki bu amip gibi varlık olmalı. Her toplumda, her mekânda değişik bir kalıba giriyor. Futbolda bile kültür aranıyor baksanıza…

Kökü Latinceye “Cultura” dayanan bu sözcük; inşa etmek, işlemek, bakmak, süslemek anlamındadır. Romalılar mera işlenmesi demişler ama İngilizcede tarım olmuş. Bazı yabancı sözcükleri verip kafanızı karıştırmak istemiyorum. Anlayacağınız atlamalar, zıplamalar yapıyorum.

Anlaşıldığı kadarıyla, kültürün toplumdan topluma değişmesi gibi, onu ifade etmek için seçilen kelimeler de değişiyor. Böyle olunca da, muhtemelen her ülkede kültür denilince akla gelen temel öğelerle de alakalı olabiliyor.

Savaş öncesi Avrupa’sında her çeşidiyle tarım, Osmanlı’da özellikle ekin ve bunlardan büyük ölçüde yoksun olan Arap’larda ise maharet ve beceri olarak değerlendiriliyor.

Futbolun kültürünü anlamak da, onu özümsemiş sporcuları bulmak da oldukça zor. Fakat kültür “ETİK BİR DAVRANIŞ” dense, inanın benim hiçbir itirazım olamaz. Sanırım sizler de itiraz etmezsiniz… Şimdi, tabii ortamının dışında ve insan müdahalesiyle yetiştirilen mantar ‘Kültür Mantarı’dır. Buna benzer kültür balıkçılığı da vardır. İlaçlarla, yani doğal olmayan yollarla, kestirmeden ve hileli olarak yapılan peynire ‘kültürlü’ ya da ‘kültür peyniri’ diyorlar.

Doğal olarak, kültür bilgi anlamında da kullanılır. Her şeyden bir miktar bilenlere ‘Kültürü İnsan’ demiyor muyuz? Kültürün mantarı da oluyormuş, o nedenle kültür mantarını bir kez daha söyleyip, aklımızın bir köşesinde kalmasında yarar var diye düşünüyorum.

Bir terim olarak kültür, kökeninde ekme, işleme anlamlarıyla da alakalı olmak üzere, insanoğlunun salt kendi aklı ile öğrendiği, ürettiği her türlü ürün, bilgi, yaşama biçimi, sanat ve dünya görüşünü anlatır.

Futbolu da insanlar üretmedi mi? Hem de canları pahasına, bu kültürlü sporu bize miras bıraktılar… Bu nedenle, kültürden medeniyet doğar ya da medeniyet de bir kültürdür. Bunların açıklamasını ve futbolun kültürünü yarın açıklayacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here