Futbola Günah Diyenler (5)

0
38

Değerli okurlarım, Cenab-ı Allah’ın cömert davranıp bize sunduğu, şehitlerimizin kanıyla sulanmış vatan toprağından başka, doğrudan bize ait hiçbir şeyimiz yok. Onu da çok görenler var ya, Yüce Türk Ulusu’nun sigortası atmasın yeter ki!

Futbolda, dokunmadan yere (yeşil zemine) düşmeler, göz göre-göre hakemi aldatmalar, cilalı köprülerin hemencecik çökmesi, yapılan yolların kısa süre sonra tamirat için kapatılması, özel hastanelerdeki insan avı… Bir özel hastaneye göz damlası için gitmiştim de, benden kan, idrar tahlili istediler. İyi ki röntgene göndermediler ona şükrediyorum. Sözde bizler yol yöntem biliyoruz da böyle. O zavallı vatandaşlar neler çekiyorlar anlatmakla bitmez. İçeriye girerken herkes gelin gibi, kapıda karşılanıyorsunuz, içeriye girdikten sonra falan…

Yani, hiçbir şey bize ait olmadığı gibi, kendimizi özgü karakterimiz de yok. Yine futboldan örnek verelim. Kendimize ait bir sistemimiz var mı? Transfer politikamız var mı? Alt yapıya önem vermek var mı? Sporda ve Siyasette Dünya Politikamız var mı? Futbolda bir sorun yaşandığında, bu olayı UEFA’ya, FIFA’ya götürmeye korkuyoruz. Onlarla ilişkilerimiz hiç iyi değil.

Köprüyü geçinceye kadar falan filan diyemiyoruz. Sosyal bir Ülke olamıyoruz. Fakat üzücü olaylardan sonra “KADER, İLAHİ” diyerek masum vatandaşları korkutup köşeye sıkılaştırmakta üstümüze yok. Nedense onu çok iyi beceriyoruz. Yukarıda sistemden söz ettim ama ayrıntıya girmeden küçük bir paragraf düşmek istiyorum. İçime sinmedi yine de sistemleri yazmak istiyorum.

WM sistemi (Bunu Macarlar uygulamıştı), 4-2-4 (İki stoperli oyun), 4-3-3 (Üç stoperli oyun), 4-4-2 (Orta saha oyunu), Sürgü sistemi (Catenaccio), Beton sistemi. Futbola günah diyenler bu sistemleri bilirler mutlaka ya, onların batıl düşünceleri yüzünden futboldan asırlarca uzakta kaldık. Yine de bulunduğumuz yere şükredelim.

Brezilya ve Güney Amerika ülkelerini saymayacak olursak, yukarıda saydığım sistemlerin tümü defans ağırlıklıdır. Hele o beton sistemi tam bize göre. Kendi yarı alanından çıkmayacaksın, topu rakip alana havadan göndereceksin. Bu sistem için şimdilerde geçerlidir demiyorum. Şimdilerde topu yerden oynayabiliyoruz.

Futbolu Dünyaya Brezilya sevdirdi. Diyagonel sistemiyle Dünyaya açıldı ve şu anda Sambacıların olmadığı hiçbir ülke yok diyebilirim.

Futbola günah diyenlerin kulakları çınlasın. Birazcık sosyal düşünebilselerdi, şu anda kim bilir nerelerde olacaktık. Bizlerde başka konular bulacak. Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında final oynamaktan söz edecektik. Tribünler boş kalmayacak ve sporseverler mutlu olacak, yarınlara güvenle bakacaklardı. Teknik, Taktik, Kondisyon, futbol budur işte! Cenabı Allah’ı kandırarak bir yerlere varmamız mümkün değildir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here