Futbol Aşk Gibidir (1)

0
60

Değerli okurlarım, bu makaleye başladığımda ligler başlamamıştı sadece Avrupa kupalarında ön elemelerle birlikte, bazı takımlarımızın özel maçları gündem oluşturuyordu. Bazıları yürek burkuyordu, dile kolay asgari ücretle yüzlerce metre yerin altına inen ve seçim arifesinde halka ücretsiz dağıtılan o kömürleri çıkarmak için can veren resmi kayıtlara göre 301 madencinin muhtaç aileleri için yapılan futbol maçlarıydı. Ancak, bugünkü konumuz bu değil. Kelime haznemizi zenginleştiren öyle bir seçim yaşayacağız ki, inanın böyle bir seçim hiç yaşanmamıştır.

Yerimizde ve zamanımız da müsait olduğunda, adaylardan özellikle Kasımpaşalı arkadaşımın kaliteli ifadelerini sizlere sunacağım. Futbol aşkına hiç de alışık olmadığımız, değişik bir ifadeyle başlamak istiyorum. Sabit fikir ya da İdefit dediğimiz olgu… Bazı insanların uzun yıllar etkisinden kurtulamadığı, oldukça derin saplantıları, bir temeli olmayan, yersiz ve saçma düşünceleri olmada daha iyi ama olmuştur, olabilmektedir deyip geçiştirmek istiyorum.

İşte, adına sabit fikir dediğimiz bu olgu, anadan doğma değildir, kişinin belleğinde olmayan bir şeyin bir yerlerine bulaşarak beraberce dünyaya geldiği de söylenemez. Tıpkı futbol aşkının sonradan oluşması gibi bu olguda sonradan olur ve bunun için de bazı koşulların oluşması gerekir. Her şeyde olduğu gibi çocukluktan itibaren yetişme tarzı ile yakın çevre ve de eğitimle şekillenir. Kişinin beynine iyice yerleşir, konuk değil ev sahibi olur.

İnsanın ömrü sona erinceye kadar can yoldaşı olur. Bu olgu ile yaşayan kişi fikri sabittir ve bildiğimiz gibi de fikri sabitleri antipatiktir, başka türlü düşünülemez. Fikri sabit insanların ar damarı çatlamışlarla pek farkı yoktur. Öncelikle iticidir, kendisini dünyanın merkezi sanır, konuştuğu herkesi özel fikirlerinden dolayı rahatsız eder. Ödün vermez, düşünce yapısıyla toplumla iletişim kuramadığı gibi, onunla aynı ortamda olmak bile işkence olur. Kendi fikirlerini çok önemserler, düşünceler çatışıyorsa karşısındakinin pek değeri yoktur. İlginç insanlardır. Konukları hem derinlemesine bilmezler ve hem de söz sahibi olmak, ahkâm kesmek isterler.

Çağımız futbolunda ve teknolojisinde, insanlık, bilim, çevre, duygular, düşünceler hedefler, beklentiler değişir gelişir ama fikri sabitler değişmez. Sabit düşünce tarzı, insanların zorunlu ya da istemeyerek seçtiği yaşam biçimidir. Bu yaşam biçimi onlar için her şeyden değerlidir. Mevsimler, sanat renkleri, güzellikleri, bilim hissedemezler göz ardı ederler. Bu anlattıklarım, futbolun insanlara verdiği heyecan ve de futbol aşkının hep gündemde kalmasından başka bir şey değildir. Bunları anlayabilmek için olayları doyasıya yaşamak gerekmektedir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here