Feyezan Kanalı Islah Projesinin Temeli Atıldı

0
182

feyezan kanalı4Karasayar; “İskenderun’u Dantel Gibi İşleyeceğiz”

Feyezan Kanalı Islahı ve Peyzaj Projesinin temeli dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un da katılımı ile törenle atıldı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün 16 Milyon TL bütçe ayırdığı projenin temel atma törenine KKTC Bakanı Atun’un yanı sıra Hatay Valisi Ercan Topaca, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Acu, Ak Parti Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar ve Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ile iş ve siyaset dünyasından birçok kişi katıldı.

feyezan kanalı5

Programın açılış konuşmasını yapan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, 1915 yılında yapılan Feyezan Kanalı’nın İskenderun ilçesinin kanayan yarası olduğunu söyledi. Feyezan Kanalı’nın planlanan proje ile yaşam alanı olacağını kaydeden Belediye Başkanı Dingil; “İlk defa bir iktidar hükümeti ile bu hizmet ilçemize nasip oldu” dedi.

Feyezan Kanalı’nın şehrin içinden geçtiğini ifade edip estetik çalışması üzerinde duracaklarını belirten DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Acu ise, DSİ’nin 2003 yılından bu yana Hatay’a 850 Milyon TL biten yatırımda bulunduğunu söyledi.

feyezan kanalı6

İskenderun’da on yıllarca ihmal edilmiş kamunun yapması gereken yatırımların yüzde 95’ini bitirdiklerini belirten Ak Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar da, bundan sonraki süreçte İskenderun’u dantel gibi işleyeceklerini kaydetti.

Artık ülkelerde bölgelerin şehirlerin yarıştığını söyleyen Hatay Valisi Ercan Topaca ise; “Bir ülkenin kentleri güçlüyse üretimde, teknolojide, eğitimde, güçlü bölgeler ve güçlü kentler varsa bakıyoruz ki o ülkeler uluslararası rekabette hep öndedir” diye konuştu.

İskenderun’un Türkiye’nin sanayinin merkezlerinden birisi olduğunu ifade eden KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise bulunduğumuz coğrafyada bir damla suyun en önemli yaşam unsuru olduğuna dikkat çekti.

feyezan kanalı7

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya dünya liderleri diye seslenip her iki liderin geçtiğimiz hafta yavru vatan Kıbrıs’ta dünyada ilk defa su nakil projesinin açılışını gerçekleştirdiğini ifade eden KKTC Bakanı Atun; “Bu proje bana birçok anlam getirdi. Yılda 75 milyon metre küplük bir su hacmi KKTC için çok önemli. Kuraklaşma tehlikesiyle her yıl karşı karşıya kalan adanın tamamı için son derece önemli. Türkiye Cumhuriyeti devletinin sosyal anlamda yaptığı birçok anlaşma kendi ufkuyla birlikte KKTC’nin ufkunu da ilerilere taşıması demektir” dedi.

Sona eren konuşmaların ardından kurban kesimi ile Feyezan Kanalı Islahı ve Peyzaj Projesi temel atma töreni gerçekleşti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here