Emeği ve Namusu İle Çalışana Elimiz Her Zaman Açıktır

0
81

bld-meclis toplantısı14İskenderun Belediye Meclisi Haziran Ayı Toplantılarına Başladı. Haftanın ilk günü yapılan toplantının ana konusu ise işten çıkarılan işçiler ve yapılması planlanan Merkez Cami’nin yeri oldu…

İskenderun Belediye Meclisi, gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere dün meclis toplantı salonunda Belediye Başkanı Seyfi Dingil başkanlığında çoğunlukla toplandı. Meclis toplantısında gündem işten çıkarılan taşeron işçiler oldu. Belediye idaresi, “İşlerini düzgün yapmıyorlar diye işten çıkarıldılar. Elimizde raporlar var” derken, muhalefet ise, “MHP ve CHP’li işçiler işini savsaklıyorlar da, AKP’liler mi sadece düzgün çalışıyor?” diye sordu.

Belediye meclis toplantısı, yoklama ve bir önceki toplantının zabıt özetinin okunması ile başladı. Meclise Başkanlık eden Belediye Başkanı Seyfi Dingil, gündem dışı söz almak isteyen meclis üyelerine söz verdi. İlk sözü alan CHP Grup Başkanvekili Gazanfer Dik; “Maden faciasında hayatını kaybeden emek dünyasının şehidi işçiler için saygı duruşunda bulunmasını öneriyorum. Bu olay yüreklerde kapanmayacak bir yara açtı. Denetimsizlik ve gerekli önlemlerin alınmamasında kaynaklanmıştır. Ayrıca belediyede taşeron olarak hizmet veren çok sayıda çalışanlar kapı dışarı bırakıldı. Şuanda işsiz durumdalar ve hiçbir gelirleri de yok. Bu tutum belediyenin sosyal belediyecilik anlayışına aykırıdır. Bu işçiler aileleri ile birlikte açlığa terk edilmiştir. Bunlara çare bulunmasını ve sizlerden bu konuya adaletli bir yaklaşım bekliyoruz” diye konuştu.

İşten çıkarılmalar hakkında cevap hakkını kullanan Meclis Başkanı Seyfi Dingil ise; “Sadece 32 işçi işten çıkarıldı. Bunlar da görev saatlerinde yerlerinde olmayan ve laubali halde çalışanlardır. Biz bunları çalışsınlar diye aldık, iki aylık takip sonunda işini düzgün yapmadıkları belirlendi. Hepsinin de raporları var. Emeği ve namusu ile çalışana elimiz her zaman açıktır. Elbette zamanla bunları geri işe alacağız” dedi.

Bu konuşmalarından ardından Soma Faciasında hayatını kaybeden maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

bld-meclis toplantısı15

İşçiler, CV ve Referanslarına Göre İşten Atılıyorlar

Daha sonra söz alan MHP Meclis Üyesi Osman Çolak; “Makamınızda bizlere tarafsız olacağım dediniz. Hepiniz ile birlikte çalışacağım dediniz. Bu durum bizi mutlu etti ama bugün görüyoruz ki, insanların siyasi görüşleri yüzünden işten atılmalar oldu. Elbette ki işini yapmayan ve kaytaranlar varsa işten çıkarılmalı! Bunda sizinle hem fikiriz ama bu işten çıkarılmaların, işçilerin CV’lerine ve referanslarına bakılarak gerçekleştiğini görüyoruz. Nedense MHP ve CHP’li işçiler işini savsaklıyorlar da AKP’liler mi sadece düzgün çalışıyor?” değerlendirmesinde bulundu.

Yeniden söz alan Meclis Başkanı Dingil de; “Çıkarılanların partisine bakılmıyor. Gelen raporlar doğrultusunda işten çıkarılmalarına karar verildi” dedi.

CHP Meclis Üyesi Özer Çağşar da söz alarak, Kanatlı Caddesinde gerçekleştirilen düzenleme hakkında açıklamalarda bulundu. Geçen hafta boyunca Kanatlı Caddesi esnafından çok sayıda telefon geldiğini anlatan Çağşar; “Kanatlı Caddesi üzerinde ekonomiyi canlandırmaya yönelik bir takım çalışmalar yapacağınızı bizlere söylediniz ama detaylarını anlatmamıştınız. Şuanda başlatılan çalışmalar esnafı ikiye bölmüş durumdadır. Orada yapılacak çalışmada bir birliktelik oluşmamış gibi görünüyor. 3,5 metre yol, gerisi kaldırım yapılıyor. Acaba bu konuda esnaf hemfikir mi? Ayrıca ambulans ve itfaiye için manevra payı düşünüldü mü?” diyerek bazı sorulara yanıt aradı.

Esnafın böyle bir düzenleme istediğini hatırlatan Başkan Seyfi Dingil; “Esnaf böyle istedi. Ayrıca o cadde üzerinde 4 cep var. Kaldırım 9 metre olacak, işyerleri değer kazanacak. Peyzaj çalışması da yapılacak. Bu fikir onlardan geldi, bizde yaptık” şeklinde konuştu.

Merkez Cami’nin Yeri İçin Meclise Önerge Verildi

MHP Grup Başkanvekili Muhittin Kara da gündem maddelerine geçilmeden önce gündeme alınmak üzere “İskenderun Merkez Camii’nin Tayfur Sökmen Bulvarı civarında bulunan lunaparkın yerinde yapılması” yönünde meclise bir önerge verdi. Kara; “Üniversite kampusunun yanı şehrin bittiği ve ulaşımı zor olan bir yerdir. Karayılan’dan Modernevler Mahallesine kadar olan bölgede yaşayan vatandaşlar oraya gitmek için iki araç değiştirmek zorunda kalacaktır. Oysaki lunaparkın yeri, her açıdan ulaşımı kolaydır. Şehrin girişi olması bakımından da ayrı bir güzellik katacaktır” dedi.

bld-meclis toplantısı16

Başkan Seyfi Dingil de 30 dönümlük alan üzerine kompleks şeklinde güzel bir eser yapılacağını, oysa ki teklif edilen yerinse, 7 dönümlük bir yer olduğuna dikkat çekti.

CHP Grup Başkanvekili Gazanfer Dik de bu konu üzerine söz alarak; “MHP’nin önergesine katılıyoruz. Üniversite yakınında olması merkez görünümünde olmayacaktır. Lunaparkın yerinin ise alanı boştur metrajı genişletilebilir. Bu bakımdan ele alınması gerekir. Ayrıca üniversite civarında iki cami bulunuyor. Biri Gürsel Camisi diğeri ise Numune Mahallesi Nuri Üysen Cami’dir. Bu camilerde de doluluk oranı yok denecek kadar az. Mimari değeri yüksek bir cami Lunaparkın alanına yapılabilir” diyerek, MHP’nin önerisine destek olacaklarını açıkladı.

Yapılan oylamada ise Ak Parti meclis üyelerinin red oyu ile konu gündeme alınmadı. Ayrıca belediye idaresinin gündeme alınması için Hatay Birliği Üyeliğine 10 asil 5 yedek üye seçilmesi ve bir avukat alınması yönünde sunduğu önergeler kabul edildi.

Belediye gündem maddesinde bulunan konular komisyonlara hava edilirken, Hatay Birliği Üyeliğine; yapılan görüşmeler sonunda asil üyelik olarak Mehmet Reşat Çağlar, Erdal Bönceoğlu, Mehmet Başlak, Bülent Özer, Emin Dönmez, Abit Erol, Osman Çolak, Bekir Bozdoğan, Özer Çağşar ve Yılmaz Öztürk seçildi. Yedek üyeliğe de Seydi Karakuş, Hıdır Güneş, Filiz Özçörekçi, Musa Bayırlı ve Musa Saraçoğlu seçildiler.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here