“Ekmeğimizi ve Geleceğimizi İsraf Etmeyelim”

0
121

TMO Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası Başlattı…

İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su’nun, kurum müdürleri ile yaptığı toplantıda söz alan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) İskenderun Şube Müdürü Mehmet Tamer Erkmen, ekmek israfına dikkat çekti.

Ülkemizde bir yılda çöpe atılan ekmekle 542 bin ton buğdayı israf ettiğimizi söyleyen Erkmen, yıl boyu sürecek olan ekmek israfını önleme kampanyası başlattıklarını söyledi ve kampanya hakkında bilgi verdi. Şube Müdürü Erkmen; “Ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı, Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi ve sofralarımızın baş tacıdır. Toplumumuzda ekmek nimettir. Ekmek tarih boyunca insanoğlunun en çok ürettiği ve tükettiği gıda ürünüdür. TMO olarak ana görev alanımız hububat piyasalarının düzenlenmesidir. Tabii ki ekmek de hububatın en temel öznesidir. Bizler misyon gereği, çiftçinin, köylünün buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilen bir kuruluş olarak, ekmeğin israf edilmesinin üzüntüsünü derinden hissedenlerdeniz” diye konuştu.

Gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün ekmek olduğunun bilindiğini de sözlerine ekleyen Şube Müdürü Erkmen; “Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur. İsraf edilen sadece ekmek değil; çiftinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır” dedi.

TMO’nun, görevi itibarıyla üretici ve tüketiciyi koruyacak piyasa düzenleyici tedbirler almaya devam ederken, ekmek israfını azaltmak üzere bir kampanya başlattığını kaydeden Erkmen şunları söyledi;

“Kurumumuz bu amaçla ‘Ekmek tüketimiyle ilgili tutum ve davranışlar ile ekmek israfı ve israf üzerinde etkili olan faktörler adıyla’ ekmeğin hem üretildiği hem de tüketildiği geniş bir sahada, israfın en ince detayına kadar biçimi ve nedenlerini ortaya koyan bir araştırma yaptırmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ülkemizde yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf edilmektedir.

Ekmek israfı sebebiyle yıllık ekonomik kaybımız, dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir. Bu rakam dünya ekonomileri arasında gittikçe yükselen ve bu yoldaki yürüyüşüne devam eden ülkemiz için çok yüksek bir rakamdır. Yıl boyu sürecek olan ekmek israfını önleme kampanyasının bireysel ve toplumsal duyarlılığın oluşmasına katkı sağlaması ümidini taşımaktayız. Ne olursunuz, ekmeğimizi ve geleceğimizi israf etmeyelim.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here