Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal; “Güvencesiz Çalışmalara Karşı Uyarı Grevine Çıkıyoruz”

0
123

eğitim-sen açıklama152014-2015 eğitim-öğretim yılının bütün öğrenci ve eğitim emekçileri için başarı ve kolaylıkla geçmesini dileyen Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, bilim emekçilerine yapılan saldırılara dur demek, öğretmenlere rotasyon, kadrolaşma, performans, özel okullara kaynak aktarılması, güvencesiz ve angarya çalışmalara karşı Türk Eğitim Sen ile birlikte 24 Eylül Çarşamba günü 1 günlük uyarı grevi yapma kararı aldıklarını belirtti.

Yeni eğitim-öğretim yılının, geçmişten gelen ve sürekli artan sorunların ağırlığı ile başladığını söyleyen Eğitim Sen Şube Başkanı Ünsal, kayıtta yaşanan sorunlardan tutun birçok konuya açıklık getirdi.

4+4+4 sistemi ile eğitim öğretimde 12 yıl kesintisiz eğitim değil, kademeli eğitime geçildiğini anlatan Ünsal; “İlk sekiz yıldan sonra, öğrenciler girdikleri sınav sonunda kazandıkları okullara yerleştirildiler. Sınavda çok başarılı olamayanlarda otomatik olarak meslek lisesi veya imam hatip lisesine yerleştirildiler. İskenderun’da şuan yüzde 10’a yakın veli, meslek lisesi istemediği için çocuğunu okutacak okul bulamıyor. Bu durum kız çocuklarını okutmak istemeyen veliler için de büyük bir fırsat olmuş oldu. Buradaki yanlış bakanlığın 4+4+4 sisteminde ısrarcı olmasından kaynaklanıyor.

TEOG’ta ülke genelinde tercih yapamayan 134 Bin öğrenciden 94 Bin’i Meslek Liselerine 40 Bin’i ise İmam Hatip Liselerine otomatik olarak yerleştirildiler. Bu da Milli Eğitim Bakanlığının dayatmacı anlayışının bir göstergesidir. Birçok öğrenci ikamet ettiği yerden 100-120 Km.’lik uzaklıktaki bir okula yerleştirildiler. Hatta İmam Hatip Liselerine gayrimüslimler dahi otomatik olarak kaydedildi. Kısaca trajedi komik bir durum. Bu uygulama ile bakanlık kendi siyasal tercihleri doğrultusunda hareket etmiştir. Biz en başından 4+4+4 sistemi dayatılırken, bunun eğitim için bir yıkım olacağını söylemiştik. O günden bu yana milli eğitimdeki sorunlar katlanarak daha da büyümüştür. O nedenle kalıcı çözüm için 4+4+4 sisteminden vazgeçilmesi gerekir” dedi.

Eğitimde Sorunlar Sadece TEOG Değil!

Okul öncesi eğitimde yapılan değişiklik ile bütün okullarda ikili eğitim yapılmasına karar verildiğini kaydeden Ünsal; “Okul öncesi eğitim veren ana okullar ve uygulama sınıfında ikili eğitim yeni sorunlar çıkaracaktır. Oyun çağındaki çocuklarımızın bir bölümü sabah erken okula gidecekken, bir bölümü de akşam geç okuldan çıkacaklardır. Bu da Pedagojik anlamda doğru değildir” diye konuştu.

Halkın Vergilerinin Özel Okullara Aktarılması Anayasaya Aykırı

Özel okullara teşvik verilmesi konusuna da değinen Ünsal; “AKP iktidara geldi geleli devlet okulları kendi başına bırakılırken, özel okullara da vergi teşviki ve değişik kalemlerde indirime gidilmesi, halktan toplanan vergilerin öğrenim desteği adı altında özel okullara aktarılması her şeyden önce anayasaya aykırıdır. Son torba yasası ile yer değiştirmede yapılan değişiklik, eğitim emekçileri ve aileleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Özellikle Büyükşehirlerde sınırlar genişletildi ve zorunlu rotasyon eğitim emekçilerine sürgün gibi sayılacaktır. Eğitim yöneticileri değerlendirme sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. 7 Bin okul müdürünün büyük bölümü resmen siyasi olarak tavsiye edilmiştir. Cumhuriyet tarihinde en büyük kadrolaşma hareketi ile karşı karşıya olduğumuz açıkça görülmektedir. Eğitim Sen olarak bu yanlışlara karşı 16 Eylül’de milli eğitim müdürlüklerine yürüyüş, oturma eylemi ve basın açıklaması, 19 Eylül’de de meşaleli yürüyüşler ile şehirlerin merkezi yerlerinde açıklamalar yapacağız.

Ayrıca; bilim emekçilerine saldırıya dur demek, öğretmenlere rotasyon, kadrolaşma, performans, özel okullara kaynak aktarılması, güvencesiz ve angarya çalışmalara karşı Türk Eğitim Sen ile birlikte 24 Eylül Çarşamba günü 1 günlük uyarı grevi yapma kararı aldık” dedi. Ünsal, Milli Eğitim Bakanlığının eğitimde yaşanan bunca sorunlar karşısında duyarsız kalması ve tepkileri görmezden gelmesine karşı bu ortak hareketi gerçekleştireceklerini kaydetti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here