Dudu; “IŞİD’e Ülkemizden Kaç Kişi Katıldı?”

0
78

mevlüt dudu (11)CHP Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, Suriye’deki muhaliflere ülkemiz tarafından verilen destek ile ilgili yapılan uyarıları meclise taşıdı. Dışişleri  Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı  Efkan Ala tarafından ayrı-ayrı cevaplanmak üzere meclise sunduğu önergesinde Milletvekili Dudu şu ifadelere yer verdi;

“Hükümet ve Bakanlık olarak, Suriye hükümetinin iç kargaşasından kaynaklanan olaylarda, çoğunlukla muhalifleri desteklediğiniz ve bu yüzden de ülkemizin uluslararası düzeyde güvenilirliğinin zedelenebileceği yönünde; ulusal ve uluslararası kaynaklarca birçok uyarı yapılmıştı. Buradan hareketle;

1.Ülkemizden, özellikle IŞİD ve diğer muhalif gruplara destek vermek ve onlarla birlikte savaşa katılmak için giden kaç kişi olmuştur? Bunların yaşları kaçtır?

2.Bu konuyla ilgili Bakanlığınızın diğer Bakanlık ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon çalışması var mıdır?

3.Bu konuyla ilgili hazırlanmış herhangi bir rapor bulunmakta mıdır? Varsa bu rapor neleri içermektedir?

4.Özellikle muhalif guruplara maddi ve kişisel yardımlar sağlanması adına bir çok kuruluş ve kişilerin “insani yardım” adı altında yardımlar topladığı ve yaptığı bilinmektedir. bu dernek, vakıf ve kişiler kimlerdir?

5.Özellikle cami ve bazı ibadet yerlerinde, alenen masalar kurarak toplanan yardımlar kim yada kimler tarafından kontrol edilmiştir yada edilmektedir?

6.Tahmini olarak toplanan para miktarı ne kadardır?

7.Toplanan bu yardımlar kimlere veya hangi gurup yada kuruluşlara ne zaman ulaştırılmıştır?

8.Basında çıkan açıklamalarda, özellikle gençlerin kandırılarak IŞİD tarafında savaşa götürülmesi dile getirilmesine rağmen, bu tür çalışmaların sona erdirilmemesinin sebepleri nelerdir?

9.Şimdiye kadar IŞİD’a destek vermek için ailelerinden habersiz kaçan gençlerimizin durumlarıyla ilgili olarak neler yapılmıştır?

10.Bu konuyla ilgili olarak müracaat eden aile sayısı ne kadardır?

11.Bu konuyla ilgili olarak acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?”

Rehinelerin Durumu Ne?

Milletvekili Dudu, meclise, Dışişleri  Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplanmasını istediği bir önerge daha sundu. CHP’li Vekil Dudu bu önergesinde Musul’da IŞİD tarafından kaçırılan ve hala rehine olarak tutulan,  49 konsolosluk çalışanından birinin Dışişleri Bakanlığı’nda kadrosuz çalıştığının doğru olup olmadığını sordu. Rehinelerin durumuna açıklık getirilmesini de isteyen Dudu, bu kadar zaman geçmesine rağmen, konsoloslukta rehin tutulan kişilerle ilgili neden halen bir girişim yapılmadığını da sordu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here