“Devlet Okullarına Gelince Kaynak Yok, Özel Okullara Gelince Destek Çok!”

0
77

eğitim-sen açıklama11Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Devletin Özel Okullara Destek Vermesini Eleştirdi…

Devlet okullarına yeterli ödenek ayrılmazken özel okullara özel teşvikler uygulanmasına tepki gösteren Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal; “Devlet okullarına gelince kaynak yok, özel okullara gelince destek çok!” diye tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılında Özel Okullarda Öğrenim Görecek Öğrenciler İçin Eğitim ve Öğretim Desteği Verilmesine İlişkin Tebliğ”in yürürlüğe girdiğini söyleyen Şube Başkanı Ünsal; “2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okullara gidecek olan 250 bin öğrenciye toplam 800 milyon TL`lik ‘Destek’ verilecektir. Öğrenci başına verilecek destekler 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişecektir. Dershanelerden özel okula dönüşecek temel liselere devam edeceklere verilecek eğitim-öğretim desteği ise 3 bin TL olarak belirlenmiştir. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında organize sanayi bölgelerindeki özel meslek ve teknik liselerine verilecek destekler ise okuyacağı bölüme göre öğrenci başına 3 bin 800 TL ile 5 bin 500 TL arasında değişmektedir” dedi.

Halktan Toplanan Vergilerin Özel Okullara Aktarılması Kabul Edilemez

AKP hükümetinin 12 yıldır, her fırsatta özel okullara yönelik teşvik politikalarını geliştirmek için olmadık yollar denediğini savunan Ünsal; “Bugüne kadar özel okullara vergi teşvikleri ve çeşitli kalemlerde indirimler yapılmış, devlet okullarının talepleri dikkate alınmazken, özel okulların istekleri hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından anında yerine getirilmiştir. Eğitime ihtiyaç kadar bütçe, okullara yeterli ödenek ayrılması yönündeki talepler gündeme geldiğinde ‘Kaynak yok’ yalanına sarılanlar, kuruluş ve işleyişi açısından ‘Para kazanmayı’ amaçlayan ve birer ‘Ticari işletme’ statüsünde olan özel okullar için kesenin ağzını her zaman açık tutmuştur.

Hükümetin özel okullara destek adı altında asıl yapmak istediği özel öğretimi özendirmek, öğrenci ve velileri parasal destek üzerinden özel okullara yönlendirmektir. Özel okulların yıllardır doğrudan kamu kaynaklarıyla desteklenmesinin, eğitimin zaten sorunlu olan kamusal niteliğini daha da düşürmek ve paralı eğitim uygulamalarını giderek yaygınlaştırmak olduğu tartışma götürmez bir gerçektir. Kamusal kaynakların eğitimin ticarileştirilmesi ve her geçen gün daha fazla oranda piyasalaştırılması için özel sermaye kesimlerine aktarılmaya çalışılması kabul edilemez. Yapılması gereken, kamusal kaynakların yine kamusal bir hak olan eğitim için, özel çıkarlar değil, toplumsal çıkarlar gözetilerek değerlendirilmesi ve sadece eğitimde değil, bütün alanlarda kamu harcamalarının payının arttırılmasıdır. Halktan toplanan vergilerin, devlet okulları için harcanmayıp, özel okullara aktarılmak istenmesi kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.

Eğitimin niteliğini yükseltmek ve gerçek anlamda nitelikli bir eğitim sistemi oluşturmak için, eğitimin temel bir insan hakkı olduğunun kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Ünsal; “Devlet tarafından herkese eşit ve parasız olarak sunulması gereken eğitimin aynı zamanda bilimsel, laik ve demokratik bir içerikte olması, herkesin kendi anadilinde eğitim hakkını güvence altına alması gerekmektedir. Bu anlamda Eğitim Sen`in yıllardır savunduğu ve eğitim hakkının temel ayaklarını oluşturan kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim talebi gerçekleşmediği sürece, ne eğitimin niteliğini yükseltmek ne de eğitimde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretmek mümkün değildir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here