Cumhuriyet Halk Partisi Belen İlçe Başkanı Sabriye Uçum; “CHP Türkiye’ye Demokrasi ve Aydınlanmayı Getirmiştir”

0
110

chp belen24Partilerinin 91. kuruluş yıldönümünü kutlayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belen İlçe Başkanı Sabriye Uçum, siyasi partilerin demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları olduğunu vurguladı.

CHP’nin Türkiye tarihiyle kaynaşmış bir parti olduğunu ifade eden Uçum; “Türkiye’ye çok partili rejimi, demokrasiyi, aydınlanmayı getirmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi emperyalizme karşı nasıl savaş verdiyse demokrasi mücadelesini de aynı kararlılıkla vermiştir vermeye de devam edecektir. Bu nedenle partimizin 91. yıl dönümünü sevinç, gurur ve mutlulukla kutluyoruz” dedi.

Partilerinin kuruluş tarihinden de söz eden Uçum; “9 Eylül 1923’te Cumhuriyet Halk Partisi Mustafa Kemal Paşa tarafından Halk Fırkası adıyla kuruldu. 20 Kasım 1923’te Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Halk Fırkasına katıldı. Partimizin adı 10 Kasım 1924’te Cumhuriyet Halk Fırkası şeklinde değiştirildi. 9 Mayıs 1935’te 4. kurultayda bugünkü Cumhuriyet Halk Partisi adını aldı” diye konuştu.

CHP’yi kuran kadroların, Osmanlı İmparatorluğunun küllerinden yeni bir ulus devleti kurarken aynı zamanda çağdaşlığı yakalamayı ve aydınlanmayı yurttaşın günlük yaşamına sokmayı amaçladığını önemle vurgulayan Uçum; “Cumhuriyet Halk Partisini kuran kadrolar önce Lozan Antlaşmasını yapmış Cumhuriyeti ilan etmiş halifeliği kaldırmış ve genç Türkiye Cumhuriyetinin uluslararası alanda tanınmasını sağlamışlardır. 15 Ekim 1927’de Cumhuriyet Halk Partisinin 2. kurultayı, Atatürk’ün ‘Büyük Nutku’ okuduğu ‘Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik’ ilkelerinin benimsendiği partinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in Partinin değişmez Genel Başkanı olarak belirlendiği Kurultaydır. Partimizin 3. Kurultayında 10 Mayıs 1931’de 4 ilkenin dışında ‘Devletçilik ve Devrimcilik’ ilkesi de kabul edildi. Böylece partinin 6 okunu simgeleyen 6 ilke kabul edilmiş oldu.

Bize çağdaş uygar bir ülke bırakan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere yaşamını yitiren Genel Başkanlarımızı Partililerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Şu anda yaşamını sürdürenlere de saygılarımızı sunuyor onları saygı ile kucaklıyoruz. Partimizi bugünlere taşıyan güçlendiren katkı sağlayan emek veren herkese teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here