ÇKD Başkanı Sönmez’den Cumhurbaşkanına Mektup

0
101

çevre koruma derneği8“Bölgemizi Kirli Yatırımlardan Korumanızı İstiyoruz”

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Barış Sönmez, İskenderun’da biri tamamlanan ve ikisinin yapımı süren iki termik santral ile İskenderun Körfezi’ne yapılması planlanan 16 termik santralin durdurulması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, mektup göndererek yardım istedi.

Bölgede tarımla geçinen 95 bin kişi ve ailelerinin tarım alanlarını tehdit eden kirli yatırımlardan olumsuz etkileneceğini ifade eden Sönmez; “Sarıseki’de yapılacak olan Diler Holding’in Atlas Enerji Santralinin 1230, Tosyalı Grup’un Tosyalı Enerji Santralinin 1180 yaşam yılı kaybına neden olacağı belirlenmiştir” dedi.

İskenderun merkez PTT önünde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte toplanan Sönmez burada yaptığı açıklamada, anayasanın çevre sağlığının korunması ve çevre kirlenmesinin önlenmesine ilişkin 56. maddesinde devlete ve vatandaşa ödev olarak verdiğini kaydetti.

Sönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği mektupta ise şunlara yer verdi: “Anayasamız, sağlığımız, geleceğimiz ve çocuklarımız için korumamız gereken çevre konusunda 23 Eylül 2014 tarihinde eş başkanı olduğunuz BM İklim Zirvesi kapsamında düzenlenen ‘Eylem İçin Ekonomik Durum’ temalı alt oturumda yaptığınız konuşmanızda; “İklim değişikliğinin artık insanlığın ortak sorunu haline dönüştüğünü, bu sebeple gelişmiş veya gelişmekte olan tüm ülkelerin imkân ve kabiliyetleri ölçüsünde iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmalarının esas olması gerektiğini” belirtmiştiniz. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde de yayınlanan konuşmanızda büyük ve kalın puntolarla belirtilen ‘çevreyi ve ekosistemleri korumak temel amacımızdır’ ifadenize istinaden 800 bin kişinin yaşadığı ve Türkiye narenciye üretiminin yüzde18’ini gerçekleştiren bölgemizi kirli yatırımlardan korumanızı arz ederiz. İskenderun Körfezi’nde benim köyüm olan İskenderun Belediyesi’nin Sarıseki Mahallesi sınırlarında 3 büyük termik santral ile toplam 16 termik santral yatırımının tekrar gözden geçirilmesi konusunda yardımlarınıza ihtiyacımız var.

çevre koruma derneği9

Türkiye narenciye üretiminin yaklaşık yüzde18’ini gerçekleştiren ilimiz 2012 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 455.196.000 ABD Doları yaş sebze ve meyve ihracatı, 16.007.000 ABD Doları meyve sebze mamulleri ihracatı ve 23.785.000 ABD Doları Su ürünleri ve hayvancılık mamulleri ihracatı gerçekleştirmiştir. TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2012 verilerine göre Erzin, Dörtyol, İskenderun ve Samandağ’da nüfusun işgücüne katılımı yüzde 45,8 olup, tarımda çalışan nüfus ise yüzde 25,3’tür. Sonuç olarak tarımla geçinen 95 bin kişi ve aileleri tarım alanlarını tehdit eden bu kirli yatırımlardan olumsuz etkilenecektir. Kömürün çıktığı ve taşınabildiği her yerde termik santral yapılabilir ama her yerde narenciye yetiştirmek mümkün değildir.”

İskenderun Körfezi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye’nin en kirli üçüncü bölgesi olarak bildirildiğini anlatan Sönmez; “16 adet termik santralin yapılması ile bu bölgede yaşamak artık insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturacaktır. Termik santraller yapılırken hesap edilmeyen insan ölümleri, hastalıklar ve sakatlıklar sonucu oluşacak toplumsal maliyet hem devletin sosyal güvenlik kurumlarına hem de vatandaşa çıkacaktır. Ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasında rüzgâr, güneş ve jeotermal potansiyeli yeterince kullanılmamaktadır. 2006 yılına kadar neredeyse sıfır noktasında olan rüzgâr enerji santralleri 2013 yılında 3.000 MW kurulu güce ulaşmıştır. Bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Ancak 3.000 MW rakamı potansiyelimizin sadece yüzde10’dur. Teşviklerin termik santraller yerine rüzgar ve güneşe verilerek yenilenebilir enerji potansiyelimizi sonuna kadar hayata geçirilmesini arzu etmekteyiz” dedi.

Sönmez, Cumhurbaşkanı’na seslendiği mektubunu şu sözlerle bitirdi: “İstanbul’da Sarıyer’den Silivri’ye kadar sahilde bir kaç kilometre ara ile 16 adet termik santral kurulmak istense ya da Ankara’da Ümitköy’den Esenboğa Havalimanı’na giden yol boyunca 4 km ara ile 16 termik santral kurulmak istense buna izin verir miydiniz? Maalesef bizlere ve İskenderun Körfezine yapılmak istenen budur. İskenderun Körfezi ve çevresinde termik santrallerin yapılmamasını istiyor, bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here