CHP’li Vekil Dudu, İhracatçıların Durumunu Meclise Taşıdı

0
50

mevlüt dudu (8)“Sorunların Çözümüne Yönelik Yapılan Çalışmalar Var mı?”

Orta Doğu’ya Ro-Ro seferleriyle Mısır üzerinden yapılan ihracatın son günlerde yaşananlar nedeniyle sekteye uğradığını hatırlatan Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, bu konunun düzeltilmesi ile ilgili bakanlıkların bir çalışma yapıp yapmadığını sordu.

Konuyu meclise taşıyarak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye sorular yönelten Milletvekili Dudu, ihracatçıları rahatlatmak amaçlı bir çalışma olup olmadığına yanıt aradı.

Son zamanlarda Mısır’da yaşanan olaylarla birlikte, ülke olarak gösterilen tavır sonucunda Mısır’ın ülkemiz vatandaşlarına karşı tutumunun sertleştiğini ve Mısır üzerinden Ro-Ro seferleri ile yük taşıyan ihracatçıların büyük zorluklar yaşamaya başladığını kaydeden Dudu, konuyla ilgili olarak üç bakana şu soruları yöneltti; “Mısır’da limanlarda yaşadıkları zorluklar yüzünden ihracatçılar işlerini devam ettiremez duruma gelmiştir. Bir yandan, Mısır üzerinden Orta Doğu ülkelerine Ro-Ro   ile geçiş yapan şirketlerin maliyeti aşırı bir şekilde yükselirken, diğer yandan şirketler limanlarda çıkarılan sorunlarla boğuşmak zorunda bırakılmış, bu durum ihracatçı ve nakliyeci sektörünü bezdirmiştir. T.C. uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlar karşısındaki hak ve çıkarlarını korumak, geliştirebilmek ve bu alanlarda diplomasi ve konsolosluk himayesini sağlamak ve sonrasında da o ülkelerle gerekli ticaret anlaşmalarını imzalamak ve bunları uygulamak ülkemizde bakanlık ve kuruluşların koordinasyonunu gerektirmektedir. Buradan hareketle;

1-Halen, Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan kaç nakliye şirketi mevcuttur?

2-Bu nakliye şirketleri hangi güzergahı takip etmektedir?

3-İskenderun Limanından hareketle, RORO taşımacılığı ile; Mısır ve Suudi Arabistan’a mal götüren TIR’ların karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik olarak şimdiye kadar yapılmış olan çalışmalar nelerdir?

4-Bu yolla mal götüren TIR’ların yol üzerindeki ülkelerde geçirdikleri sürenin kısaltılması ve bu uygulamaların maliyete olan yükünün azaltılması amacıyla Ortadoğu ülkeleriyle, geçişi kolaylaştıracak yönde imzalanmış olan uluslararası anlaşmalar var mıdır? Varsa bu anlaşmalar neleri içermektedir?

5-RORO seferleriyle, ihracat yapmaya çalışan firmalara ait TIR’ların Mısır ve Suudi Arabistan’daki işlerinin daha düzenli olmasını sağlayacak nitelikte yeni limanlar oluşturulması ya da mevcut limanlara kullanım kolaylığı sağlanması için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?

6-Nakliyecilerimizin, şoförlerimizin ve ihracatçılarımızın yaşadıkları  mağduriyetlerin giderilmesi için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here