CHP’li Vekil Dudu Bakanlara Sordu!

0
48

mevlüt dudu (12)“IŞİD Elemanları Uluslar Arası Sınırlarda Taşınıyor mu?”

CHP Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, İranlı Fars Haber Ajansının, Türkiye’nin dünyanın dört bir yanından Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarını taşıdığı, son olarak da 91 Tacik IŞİD’liyi Irak’a götürdüğü iddialarını meclise taşıdı.

91 IŞİD’li teröristin 2 Temmuz 2014’te, saat 21.10’da, 254 sefer sayılı uçakla Duşanbe’den İstanbul’a vardığını, Militanların, daha sonra İstanbul’dan Irak’a nakledildiklerini kaydeden Dudu; “Bilgiye göre, Duşanbe’deki Suudi büyükelçiliği, IŞİD militanlarını seçme, eğitme ve savaşa gönderme konusunda karargâh gibi çalışıyormuş. Elçiliğin birinci sekreteri Ebu Tarık’ın, militanların maaşları ve transfer giderleriyle ilgilendiği de iddialar arasında. Kaynağın diğer iddiasına göre, Türk Hava Yolları bugüne kadar 1.000 civarında Tacik IŞİD’liyi Irak’a taşımış” dedi.

Açıklamasının ardından iki ayrı bakan tarafından cevaplanmak istemiyle iki ayrı önerge sunan Milletvekili Dudu, ilk olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından cevaplanmasını istediği önergesinde şu soruları sordu;

“1-THY uçakları ile şimdiye kadar Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) mensupları olduğu bilinen kişilerin uluslararası yada ulusal sınırlarda taşıma işlemi yapılmış mıdır? 2-2 Temmuz 2014’te, saat 21:10’da, 254 sefer sayılı uçakla Duşanbe’den İstanbul’a uçuş yapılmış mıdır? Bu seferde taşınan kişiler kimlerdir? 3-Bu kişiler arasında IŞİD için savaşmaya giden kişiler mevcut mudur? 4-Duşanbe’den İstanbul’a gelen bu kişilerden kaçı Irak’a nakledilmiştir? 5-Bu güne kadar THY ile Tacikistan’dan Ülkemize kaç kişi gelmiştir? 6-Tacikistan’dan ülkemize gelen bu kişilerden kaçı Irak’a nakledilmiştir? 7-Irak yada yakın bölgelerine THY’nın tarifeli yada tarifesiz uçuşları mevcut mudur? Bu uçuşlar hangileridir? 8-Varsa, son 3 yıl içerisinde bu bölgelere uçuşlarla kaç kişi nakledilmiştir? 9-THY vasıtasıyla 1000 kadar Tacik vatandaşının IŞİD’e destek vermek amacıyla Irak’a geçtiği doğru mudur? 10-THY’nın IŞİD’a eleman takviyesi konusunda uluslararası aracılık yaptığı söylemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?”

CHP’li Vekil Dudu yine aynı konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılmasını istediği bir önerge daha meclise verdi. Vekil Dudu ikinci önergesinde ise şu soruları sordu;

“1-Şimdiye kadar Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) mensupları olduğu bilinen kişilerin uluslararası yada ulusal sınırlarda taşıma işlemi yapılmış mıdır? 2-Son 3 yıldır; Özellikle Tacikistan’dan ülkemize gelip, buradan Irak’a geçmiş olan kaç kişi vardır? 3-THY vasıtasıyla 1000 kadar Tacik vatandaşının IŞİD’e destek vermek amacıyla Irak’a geçtiği doğru mudur? Bu konuyla ilgili olarak Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir? 4-Duşanbe’den ülkemize ve buradan da Irak’a geçen Tacik vatandaşlarının işlemlerine Suudi Arabistan elçiliğinin aracılık ettiği doğru mudur? 5-THY’nın IŞİD’a eleman takviyesi konusunda uluslararası aracılık yaptığı söylemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 6-Bu konu özellikle uluslararası arenada ülkemizin güvenilirliğini nasıl etkileyecektir? 7-Yaşanan son durumlar ve IŞİD’in yaptıklarından sonra; THY’nın Irak ve civar bölgelere uçuşlarının kısıtlanması ya da artması söz konusu olmuş mudur? 8-Ülkemiz vatandaşlarını IŞİD’in rehin almasından sonra, onlarla ilgili olarak uluslararası genel bir tutum mevcut mudur? Varsa bu ne şekildedir?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here