CHP’li Uyar; “Türkiye’nin Dış Politikası İflas Noktasında”

0
105

süleyman uyar2CHP İskenderun İlçe Başkanı Dr. Süleyman Uyar, yaptığı yazılı açıklamada Mısır’da yaşanan olayları değerlendirdi. Mağduriyetler üzerine politika yapan Ak Parti hükümetinin Mısır’daki darbeden de kendisine mağduriyet çıkartmaya çalıştığını savunan Uyar, Suriye ve Irak konusunda yapılan yanlışlar yüzünden Ermenistan, Irak, Suriye, İran ve Rusya ile ilişkilerin bozulduğunu ileri sürdü. Uyar; “Türkiye’nin Dış Politikası İflas Noktasında” değerlendirmesinde bulundu.

Masum İnsanlar İçin Üzülüyoruz!

Son günlerde yaşananlar hakkında yazılı bir açıklama yapan CHP İskenderun İlçe Başkanı Dr. Süleyman Uyar, Ak Partinin dış politikada izlediği yolu da değerlendirdi.

Mısır’da kardeşin kardeşe düştüğünü, ölen masum insanlar için büyük bir üzüntü duyduklarını da ifade eden Uyar; “Dünyanın hiçbir yerinde demokratım diyen kişinin, insan haklarının, hukuk devletinin, darbe yapılarak, olağanüstü hal ilan edilerek askıya alınmasını kabul etmesi mümkün değildir. Mısır’da yaşanan gelişmeler bize şunu göstermiştir. Demokrasi bir uzlaşma ve  açık kurallar rejimidir. Sandıkta yarışan rakipler, sandık ortadan kalktıktan sonra da birbirlerinin haklarına saygı duymak zorundadır” dedi.

Demokratik Tavır İnandırıcı Değil!

Ak Parti iktidarının hep mağduriyetler üzerinden siyaset yaptığını da öne süren Uyar, hükümetin Mısır’daki darbeden de kendisine mağduriyet çıkartmaya çalıştığını savundu. Hükümetin, Mısır ordusunu eleştirdiği kadar darbenin arkasında olan ABD’yi de eleştirmesi gerektiğini de vurgulayan Uyar; “Hükümetin, Mısır’a göstermiş olduğu hassasiyetin aynısını vizelerin kaldırıldığı ticaret anlaşmalarının yapıldığı bölge insanımızın akrabalarının bulunduğu Suriye’ye, binlerce Müslüman kanı akan Irak’a neden göstermediği de oldukça düşündürücüdür. Bugün Mısır’da yaşanan olayları tasvip etmediğimizin tekrar altını çiziyorum.

Türkiye’de Gezi Olayları’nda halkın demokratik taleplerini görmezden gelmelerini, şiddet kullanmalarını, 6 yurttaşımızın yaşamını yitirmesini, 12 yurttaşımızın gözünü kaybetmesini, halkın TOMA’larla karşı karşıya kalmasını, tutuklanmasını ve cezaevine girmesini sağlayanların, Mısır’daki demokrasi hareketini ‘biz demokrasiye sahip çıkıyoruz’ diye bir tavır geliştirmeleri söz konusu değildir. Sayın başbakanın Mısır’da ordu elinde silah olmayanlara yönelik sert müdahalede bulunmaktadır sözleri bizlere gezi parkı eylemlerinde elinde hiçbir silah bulunmayan Ali İsmail Korkmaz’ı, Abdullah Cömert’i, Ethem Sarısülük’ü, Mehmet Ayvalıtaş’ı, İrfan Tuna’yı hatırlatmakta ayrıca elleri sopalı palalı gözünü kan bürümüş zalimleri de unutturmamaktadır” diye konuştu.

Tek Taraflı Politika Yarar Sağlamaz!

Suriye ve Irak konusunda yapılan yanlışlar yüzünden Ermenistan, Irak, Suriye, İran ve Rusya ile ilişkilerin bozulduğunu ileri süren Uyar, mezhepçi, ayrımcı ve tek taraflı politikanın hiçbir ülkeye yarar sağlamamış olduğuna da dikkat çekti. Şiddet dışında birçok alternatifin olduğuna işaret eden Uyar;  “Komşuda kanayan yarayı, acıyı ülkemize yaymak şart değildi. Komşumuzda acı, açlık, on binlerce ölüm ve ülkemizde  yüz binlerce göçmen yaşamak zorunda değildi. Daha insani çözümler zorlanmalıydı. İstenseydi bulunurdu. Şu anda dahi insanlığın şiddet dışında birçok alternatifi vardır. Komşuda yaşanan acıya mutlaka müdahil olmamız gerekiyor ise samimi bir komşuya yakışır şekilde barışçıl, diyalog ve anlaşma tarafı olarak müdahale etseydik, komşuya faydamız olurdu.

Sadece bir tarafa ağabeylik yapmaktansa her iki tarafça sözü dinlenen saygın bir duruş amaca daha çok hizmet ederdi. Bu nedenledir ki yapılan hatalar sonucu Hatay’da istenmeyen olaylar yaşanmış, Cilvegözü sınır kapımızda ve Reyhanlı ilçemizde onlarca yurttaşımız şehit olmuştur. Böyle acıların bir daha yaşanmamasını ümit ediyor ve hükümet yetkililerinin dış politikalarını bir kez daha gözden geçirmelerini diliyorum” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here