CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı; “Nazi Ruhu TÜBİTAK’ta mı Diriliyor?”

0
623

hilmi yarayıcı7CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdığı TÜBİTAK’ın kitaplarını toplatma ve imha kararı aldığı yönünde iddialar ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Açıklamasının başında 1933 yılında Nazi Almanya’sı döneminde meydana gelen toplu kitap yakma olaylarına atıfta bulunan Yarayıcı; “Berlin Opera Meydanında Nazi propaganda bakanı Joseph Goebbels’in konuşmasını dinlemek için toplanan kalabalıklar, Goebbels’in, Yahudiler, liberaller, solcular, pasifistler, yabancılar ve diğerleri tarafından yazılan her şeyi ‘Almanların özüne ait olmadıklar’ gerekçesiyle kınaması üzerine harekete geçti. Tarihe kara bir gün olarak geçen gecede Naziler, kendilerinden olmayan yazarlara ait binlerce kitabı meydanlarda yaktı” diyerek TÜBİTAK’ın kendi yayınları ile ilgili aldığı kararları Nazilerin kitap yakmasına benzeterek; “Nazi ruhu TÜBİTAK’ta mı diriliyor?” sorusunu yöneltti.

“Değer Yargıları Bilimsel Yayınları Değerlendirme Ölçütü Olamaz”

Yarayıcı, açıklamasının devamında TÜBİTAK’ın 2014 yılında çıkardığı bir genelgeyle tüm yayınlarını “yerlilik ve kültürel uyum” kriterleri ışığında yeniden bir incelemeye tabi tutarak bu kriterlere uygun olmayan yayınlarını imha edeceğini iddia etti. Bunun ilk etabında, TÜBİTAK’ın “Evrim Teorisi”nin işlendiği yayınlarını piyasadan toplattırıp basım ve dağıtımlarına son verdiğini dile getiren Yarayıcı, “değer yargıları”nın bilimsel tartışmalar için bir değerlendirme ölçütü haline getirilmesini eleştirdi.

Verdiği soru önergesinde bilimsel içerikli kitapların “yerlilik ve kültürel uyum” kriterlerine uygunluk açısından inceleneceği iddialarının doğruluğunu soran Yarayıcı, Bilim ve tekniğin  “yerlilik ve kültürel” kriterlerle nasıl bir bağlantısı olduğuna anlam veremediğini dile getirdi.

TÜBİTAK’ın piyasadan toplattığı “Gökkuşağının Bütün Renkleri” adlı çocuk kitabını incelediğini belirten Yarayıcı, dünya üzerinde yer alan her çeşit milliyeti, inancı ve kültürel yapıyı dünyanın bir rengi olarak değerlendiren eserde farklılıkların tüm renklerinin bir arada yer aldığı gökkuşağına benzetilerek çocuklarda barış ve kardeşlik duygusunun uyanmasının amaçlandığını öne sürerek “Gökkuşağının Bütün Renkleri” adlı eserin hangi noktalarda “yerlilik ve kültürel uyum” kriterlerine aykırı bulunduğunu sordu.

CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı’nın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı;

“TÜBİTAK 2014 yılından itibaren piyasadan kaç yayınını toplatmıştır? Bu yayınlar hangi nedenlerle toplatılmıştır?

Bilimsel içerikli kitapların “yerlilik ve kültürel uyum” kriterlerine uygunluk açısından inceleneceği iddiaları doğru mudur?

Bilim ve Tekniğin  “yerlilik ve kültürel” kriterlerle nasıl bir bağlantısı vardır? Bilim ve Teknik değer yargılarıyla değerlendirilebilir mi?

“Evrim Teorisi”ni anlatan kitapların kurum tarafından basım ve satışının tamamen durdurulduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu kararın bilimsel dayanakları nelerdir?

TÜBİTAK’ın piyasadan toplattığı kitaplar arasında yer alan “Gökkuşağının Bütün Renkleri” adlı eser hangi noktalarda “yerlilik ve kültürel uyum” kriterlerine aykırı bulunmuştur?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here