“Bu Ülkede, ÖSO Nasıl Okul Açar?”

0
87

öso okul açtı1Milletvekili Dudu, Reyhanlı’da Açılan ‘Züheriye Okul Lisesi’ni Sordu…

Büyük yankı uyandıran, Reyhanlı’da Suriyeliler için açılan ve tabelasında Özgür Suriye Ordusunu (ÖSO) simgeleyen bayrağın yer aldığı okul haberi, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine taşındı.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu,  Reyhanlı’da açılan ve tabelasında Türk bayrağı ile Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) simgeleyen bayrağın bulunduğu okulların yasal olmadığını söyledi. Reyhanlı ilçe merkezinde çok sayıda Suriye Okulu açıldığına dikkat çeken Mevlüt Dudu, sosyal medya aracılığıyla; “Reyhanlı’da bir tabela! Bunun hesabını kim verecek! Bu ülkede ÖSO nasıl okul açar?” diye tepki gösterdi. İlçenin birçok yerinde bu okullardan bulunduğuna dikkat çeken Dudu, konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı hakkında Meclis’e soru önergesi verdi.

Okullarda, Suriye’de verilen eğitimin verildiğini öğrendiğini de belirten CHP’li Milletvekili Mevlüt Dudu, Türkiye’nin kanunlarla yönetilen bir ülke olduğunu ve bu kanunlara herkesin uyması gerektiğini vurguladı.

Söz Edilen Yer, Bizim Bilgimiz Dışında….

Dudu’nun ilçe merkezinde çok sayıda bu okullardan bulunduğunu açıklaması üzerine, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek de; “Reyhanlı’da, Suriyelilerin eğitimi için açılan yasal bir okul yok” açıklamasında bulundu. Okul açılışı için gerekli yasal işlemlerin belli olduğunu, bu yasal işlemler için de, kendilerine gelen herhangi bir başvuru olmadığını belirten Müdür Şimşek; “Orada, öyle bir okul yok. Bizim açımızdan, okul açmanın kuralları bellidir. Bu kurallara uygun hareket ederek, bize başvuran kimse olmadı. Söz edilen yer, bizim bilgimiz dışında. Yasal olarak da, bizde okul olarak görünmüyor. Rehabilite amaçlı Suriyeli birkaç aile bir araya gelerek, böyle bir girişimde bulunmuş olabilir. Bina kiralayarak, kendilerine yer tutmuş olabilirler. Eğer bu şekilde bir merkez açmışlarsa, bizim buna yapabileceğimiz bir şey yok” dedi.

Valilik Açıklaması: “Sosyal Merkez!”

Hatay Valiliğinin resmi internet sitesinden de, konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Konu ile ilgili olarak yerinde yapılan inceleme sonucunda; Okul olduğu belirtilen yerin, ülkemize yasal yollardan pasaportla gelerek, oturma izni bulunan Suriyelilere ve çocuklarına danışmanlık hizmeti yapan bir yer olduğu, bu yerde Suriye’deki savaştan kaçarak, ülkemize sığınan Suriyeli çocuklara rehabilitasyon hizmeti verildiği ve danışmanlık hizmetini yerine getirmeye çalışan kurslar düzenlendiği, Suriye’de iken devlet okullarında öğretmenlik yapmış gönüllü kişilerin danışmanlık yaptıkları, bu yerde Suriyeli çocukların Türkiye’ye uyumlarını sağlamak için pratik bilgilerin verildiği, çocukların yaşadıkları savaş ortamı korkusundan uzaklaşmaları, toplumla barışık bir hayat yaşayabilmeleri için sosyal etkinliklere yer verilen sosyal bir merkez olduğu, kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Konu TBMM’ye Taşındı

İl Milli Eğitim Müdürünün yaptığı açıklamanın kendi iddialarını doğruladığına dikkat çeken Milletvekili Mevlüt Dudu da; “Reyhanlı’nın merkezinde, okul adı altında faaliyet gösteren, buralara neden müdahale edilmiyor, göz yumuluyor” diye konuştu. “Züheriye Okul Lisesi” adıyla açılan okulun Suudi Arabistan uyruklu bir işadamı tarafından finanse edildiğini ileri süren Dudu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Dudu, önergesinde şu sorulara cevap istedi;

“Züheriye Okul Lisesi açılırken, ülkemiz eğitim kurumlarından izin alınmış mıdır? Adı geçen okulun Uluslararası hukuk açısından konumu nedir? Aynı okulun Türk Ulusal hukuku açısından konumu nedir? Okulu finanse ettiği söylenen Suudi Arabistanlı kişi ile okul idarecileri ve öğretmenleri hakkında herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Anılan okula izin alınmış ise bu izinin kriterleri nelerdir? İzin alınmamış ise bu okulun varlığından devlet yetkilileri habersiz midir? Haberli iseler bu okula hangi şartlar nedeniyle göz yummaktadırlar? İsteyen her yabancı kişinin bizim ülkemizde böyle okul ya da okullar açmaya hakkı var mıdır? Anılan okul ile ilgili bu güne kadar bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmamış ise, neden yapılmamıştır? Anılan okulun Milli Eğitim Bakanlığı ile herhangi bir bağı var mıdır? Varsa nelerdir? Anılan okulun ülkemizde başka benzerleri de var mıdır? Varsa bunlar nerelerde kaç tanedir? Hükümet olarak, Suriyeli mültecilerin çocuklarının eğitimleri ile ilgili bir program düşünülmüş ya da hayata geçirilmiş midir? Böyle bir program varsa nedir?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here