Bizim Futbol İklimimiz (3)

0
66

Değerli okurlarım, futbolda orta sahanın yükünü çeken, golcülere pozisyon yaratan ve hatta müthiş goller atan, hem ileri ve hem de geri fonksiyonlarında aynı verimlilikte katkı sağlayabilecek, çok koşabilecek, en üst düzey fizikte, en üst düzey top becerisinde futbolcular olmak zorunda. Modern futbolun ilahları, genel kanının aksine forvetler değil, orta saha oyuncularıdır.

Orta saha oyuncuları aynı zamanda, hücum oyuncuları arasında kanatta çok etkili, bireysel top becerileri oldukça yürek, hatta çok yüksek, aynı zamanda da kolektif oynayabilen kanat oyuncu veya oyuncuları olacak. Böyle tanımlayabiliriz. Bir de orta saha oyuncularının top taşıyabileceği, dar alanda paslaşacağı hususunda “Targetman” denen hedef forvet oyuncusu da olacak. Yere sağlam basan, sert şut atabilen bir santrafor da olursa, sporseverlerin gözü hem futbola ve hem de gole doyar.

Yine de, sözlerimi teyit için, sizlere tanıyacağınız bir örnek vermek istiyorum. Aslında Türkiye’den de verebilirim ama kendi takımından örnekleme yaptı denir diye, yabancı bir futbolcuyu sunmak istiyorum. İngiliz Milli takımının kaptanı ve orta saha oyuncusu Gerrard! Futbolla biraz ilgilenen bu oyuncuyu hemen tanır. Ona olan kişisel sevgimde, efendiliğinden kaynaklanıyor. Benim yapım böyle…

Bu İngiliz futbolcu bir yılda (antrenman hariç) oynadığı maçlarda ortalama 380 mil (kilometre değil) koşmakta imiş. Bu rakam 15 maratona tekabül ettiği gibi, Liverpool ile Paris arasındaki kuş uçuşuna eşdeğerde. Yapılan analizler, yorumlar gösteriyor ki, futbolcular arasında yapılan hızlı patlama cinsi koşuların toplam mesafesi fazla değişmemiş ama yapılan koşunun hızı nerede ise iki misline çıkmış.

Oyuncular tarafından bir sprint koşusu hızında yapılan koşuların takım başına ve maç başına ortalama sayısı son dört yılda 627’den 1209 düzeyine çıkmış ve yapılan koşu mesafesi ise sadece yüzde kırk kadar artmış. (Sprint saniyede yedi metreden fazla koşulan bir hız veya yüz metreyi 14 saniyede koşmak gibi bir şey). Orta saha oyuncuları en çok koşan oyunculardır. Bir orta saha oyuncusu maç başına ortalama 11-12 km koşmaktadır. 140-150 hızlı tempo koşu gerçekleştirmektedir. Bunların 40-50 tanesi bayağı hızlı sprint ve her sprintin arasında 40 saniye oyuncunun toparlanması için zaman vardır.

Sözü buraya getirmişken, orta saha oyuncularına nazaran daha az aktif oyunculardan söz edelim. En az aktif oyuncular kalecilerdir. Top rakip alandayken rahatlar ama meşin yuvarlak kendi alanlarındayken büyük gerilim yaşarlar. Daha sonra savunmanın ortasında oynayan oyuncular gelir. Onlar da maç başına 9 ila 10 km yol kat ederler. Tipik bir forvet ise maç başına ortalama 6-8 şut çekiyor. Bunların bazıları aut, bazıları gol, çoğu da karavana, tabi şansa bağlı olarak…

Bir orta saha oyuncusu maç başına 50-60 olumlu pas veriyor. Olumlu pas oranı oyuncunun kalitesine bağlıdır. Savunmanın göbeğinde oynayan stoperler ortalama 20-25 kafa vuruşu yaparken, 40 pas arası girişi, top kapma üretiyorlar. Bunların hepsi ortalama rakibin gücüne ve durumuna bağlı. Sonuç olarak şunları söyleyebilirim, artık futbol daha ziyade koşma ve hızlı koşma gerektiriyor. Kilit oyuncular orta saha oyuncularıdır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here