Bir Sağlık Hizmeti (!) Daha…

0
68

ali aslan açıklama1İlaca Taban Fiyat Geliyor. Artık Daha Fazla İlaç Parası Ödenecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaçta taban fiyat uygulamasına geçiyor. SGK 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliğinde eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getiriyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan Eczacı Ali Aslan, mide, antibiyotik, kalp-tansiyon, astım gibi tedavi guruplarındaki ilaçlar için hastaların bundan sonra daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyeceklerini duyurdu.

Aslan, ilk etapta 15 etken maddenin açıklandığını ancak bunun devamının gelebileceğini ifade ederek; “15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulama kısa bir süre sonra tüm ilaçları kapsayacak gibi görünüyor. Taban birim fiyat uygulaması sistemine geçilmesinden sonra hastalar eczanelere geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler. İlaç taban fiyatı uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın, SGK’nın belirlediği fiyat ödenecek.

Bu demek oluyor ki; neredeyse her ilaca fiyat farkı çıkacak. Başlangıç paketi olarak ilk grupta yer alan mide, antibiyotik, kalp-tansiyon, astım hastalarının kullandıkları tedavi gruplarındaki etken maddelere göre vatandaşlar raporlu olsalar bile ilaç fiyat farkını ödeyecekler ve bu farklar zaman içinde artacak.

Sonuç olarak fiyat farkıyla hastalar daha fazla ‘cepten’ ödeme yapacak, hastayla eczacı arasındaki fiyat farkı çatışması daha da artacak, ‘Yok, ilaç’ kaleminde artış olma olasılığı daha da artacak, ucuz ve ucuzlatılan ilaçlar bulunamayacak hale gelecektir” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here