Bir Ekolün Çöküşü (5)

0
81

Değerli okurlarım, şimdiye kadar oynanan 20 dünya kupası var ve de yirmisinde de oynayan ve üstelik 20 kupanın yirmisinde de oynayan tek takım unvanını da taşıyan Brezilya, 2014 Dünya Kupasında hem de kendi evinde hezimete uğramasıyla gündem oluşturmuştu.

Brezilya futbolu yer ile yeksen olmuştu! “Düşenin dostu olmaz” da bizim atasözümüzdür. Öyle ya da böyle bir devin çöküşü de diyebilirdim. Brezilya iflas etti ifadesini de kullanabilirdim. Yıllarca bizi uyuttular da derdim. Ancak “Bir ekolün çöküşü” başlığını atmak daha olumlu geldi…

Tam gaz yazmaya devam ederken iki ölüm haberi ile sarsıldım. Birçok takımlarda futbol oynayan ve de hastalığı nedeniyle futbolu bırakan Barış salık’ın ani ölümü, eski dostlarımdan Gökhan Güney’in oğlu Selim Güney’in genç yaşta mide kanserine yenik düşmesi… Bu iki ölüm olayı makalemizde bazı boşluklar bırakmasına rağmen yazmaya devam ediyorum. Sizleri konu itibariyle bilgilendireceğim ama notlarımı karıştırırken önemli bir tarihle karşılaştım.

Türk mizahının en önemli ustalarından Aziz Nesin’in ölüm yıldönümü idi. Zaten ölümlerle yüreğimiz burkuldu, üstadı da küçük bir paragrafla gönlünü alsak fena mı olur? Espriye, şakaya bayılan Aziz Nesin, bu konulara iyi gözle bakılmayan despot bir ortamda mesleğe ilk adımını atmıştı. Üstadın yaşam öyküsünü başka bir gün sanat sayfamda sizlere sunmak istiyorum. Sadece 20 Aralık 1915’te Heybeliada da doğup, 5 Temmuz 1995’te vefat ettiğini belirtmek istiyorum.

Evet, gerçekten karma bir makale oldu… Şayet okurlarımdan olumlu yanıt alırsam, bundan sonraki makalelerimi bu şekilde renklendirebilirim. Ölümler hariç! Şu ölümler olmasa…

Dünyanın ölümsüzlüğüne itibar etmeyelim. Üstad Münir Nurettin Selçuk’un dediği gibi ‘Dünyaya bir daha gelmek hayal edilse bile, avunmak istemeyin böyle bir teselliye…’ Dünyaya Yüce Allah’ın sevgili kulları da geldiler ve gittiler. Büyük yazarlar, mizah ustaları, kaşifler de geldiler ve gittiler. Büyük futbolcular, müthiş golcüler geldiler ve gittiler. Analarımız ve babalarımız da geldiler ve gittiler. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’te geldi ve gitti!

Brezilya gibi futbolu üst düzeyde oynasan da, Türk futbolu gibi ne yapacağı belli olmayan bir izlenim yaratsan da, Almanya gibi şampiyon olsan da bazıları gibi başarısız olup kime düşsen de fazla üzülmeye gerek yok. Birazcık fazla çalışırsan bu iş kökünden hal olur. Brezilya bu işi altından kalkar. Çok iyi bir alt yapısı var. Felipe Scoleri “karizmam mimlendi” demiş. Oradakiler ses çıkarmamışlar. Bana söyleseydi; “Sende karizmamı kaldı” derdim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here