Bir Ekolün Çöküşü (2)

0
38

Değerli Okurlarım, ‘bir ekolün çöküşü’ diyerek yola çıktık ama bu gerçekten bir çöküş müydü, yoksa anılardaki Brezilyalılar mı bizleri yanıltıyordu?

Aslına bakarsanız, iki tez de doğru olabilir. İkisi de doğru olduğuna göre, doğrular doğruları götürmez. Gerilere gidecek olursak; Dünya Futbol Şampiyonası 20 kez oynanmış ve yirmisinde de bulunan tek takım Brezilya. Başka bir şey söyleyemeye gerek yok. Bu kupanın en kıdemlisi ve aynı zamanda beş yıldızlısı… Almanya’nın ki dört oldu.

Yirmi kez oynanan bu kupada, 20 kez şampiyon olunmaz bu kesin. Fakat üzülerek hayal kırıklığı yaşayarak veda ettiği kupalarda da Brezilya el üstünde tutuluyordu. Örneğin, 1966 Dünya Kupasında önemli oyuncuları sakatlanmış ve hatta Pele sezonu kapatmıştı. O dünya kupası şaibeli dünya kupası olarak tarihe geçmiştir. İngilizlerin bir şutu üst direkten çizgiye düşmüş ve içeriye düştü diye gol olarak değer kazanmıştı.

Yeri gelmişken söylemek istiyorum. O dönemde çok önemli futbolcular top koşturdu. Avrupa’da da, Latin Amerika’da da gerçekten hayran kaldığımız futbolcular sahalarda boy gösterdiler. Şimdi de iyi futbolcular var olmasına var da o kalitesi yok.

Bizim kuşak Brezilya Milli Takımının en iyi dönemlerini de bilir. Diğer ülkelerde bir iki süper topçu çıkıyorsa, Brezilya’da (O dönemden söz ediyorum) altı yedi tane süper futbolcu Brezilya Milli Takımında görev yapıyordu. Bunlar futbol oyununun tüm inceliklerini bilen usta futbolculardı.

Yaya, Pele, Didi, Jairzinho şu anda aklıma gelen isimler. Bunlar olgun yaştaydılar. Daha sonraki yıllarda öyle ya da böyle bunların yeri doldu. Pepe, Ronaldo, Romario gibi oyuncular ülkelerinin futboluna gölge düşürmediler.

Bildiğim kadarıyla o dönem, futbola hayran, futbola aşık olan oyuncuların dönemiydi. Şimdi ise, mevsimlik futbolcular var. Ne kadar oynayabilirsem, ne kadar koparabilirsem zihniyeti ön plana çıkanlar. Demek oluyor ki; Brezilya futbolunda çok şeyler değişti… Yıldız futbolcu yetişmiyor, bu iş ciddiye alınmıyor. Futbola olan sevgi azaldı.

Bu saydıklarımın hiç birisi de Brezilya için geçerli olamaz. Şöyle söylersem daha iyi anlaşılacak. Futbol yüzünden kız çocuklarının itibarı oldukça az. Buna rağmen Brezilya Milli Takımı kendi saha ve seyircisi önünde ancak dördüncü olabildi. Bugüne kadar tam yirmi kez düzenlenmiş bu dünya kupası. Yirmisinde de yer alan tek takım sadece Brezilya. Bu ifadeyi daha önce de kullanmıştım.

Bizler diyoruz ki; şöyle oynasaydı, böyle oynasaydı, şöyle olsaydı ya da böyle olsaydı diyoruz ya. Biz bu olaya (Brezilya’nın elenmesine değil, bazı skorlara) sürpriz olarak bakıyoruz. Oysa tüm Brezilya hala şokta!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here