Berberler ve Kuaförler Artık ‘Tehlikeli İş Sınıfı’ Kolunda!

0
571

berberler odası3Berberler ve Kuaförlerin tehlikeli iş sınıfı koluna alındığını duyuran İskenderun Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Nurettin Tabaş, yanında 1 sigortalı işçi çalıştıran berber veya kuaförün iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve sağlık personeli ile anlaşmak zorunda olduğunu söyledi. Oda Başkanı Tabaş, ayrıca hijyenik uygulamasının geçtiğimiz Cuma gününden itibaren başladığını da belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Oda Başkanı Tabaş; “Berberler ve Kuaförler de iş sağlığı ve güvenliği hizmet zorunluluğu kapsamında 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereği tehlikeli iş sınıfı koluna alınmıştır. Bu kanun gereği kendisi dışında 1 sigortalı çalışanı olan berber ve kuaförler 1 iş güvenliği uzmanı, 1 iş yeri hekimi ve 1 iş yeri sağlık personeli ile anlaşma yapmak zorundadırlar. Berberler ve kuaförler neden tehlikeli iş sınıfı kolundadır diye sorgulandığında olay sadece 1 makas 1 oda 1 koltuk 1 ustura değil. Tehlikeli gibi görünmüyor ancak bugün berberlerin hepsi de hijyen kurallarına uyuyor mu? Bunu bilemiyoruz. Birçoğu dikkat ediyor ama etmeyenler de var. Bir AİDS hastalığı taşıyan müşteri geldi ve manikür pedikür yaptırdı daha sonra da tıraş oldu. Peki eğer bu kişide kesik oluşursa kullandığı alete kan bulaştığında, bir başkası geldiğinde aynı manikür makasıyla yeteri kadar temizlenmediğinde hastalığı ona da bulaştırır. Sapasağlam bir kişiye AİDS hastalığı bulaştırıyorsunuz. Bundan daha tehlikeli ne olabilir?

6331 sayılı yasaya göre iş güvenliği uzmanı ile çalışmayan işletmelere çeşitli kalemlerde toplam 14 bin TL. civarında ceza uygulanacaktır. Cezalar şöyle; iş yeri hekimi olamayanlara 5 bin lira, sağlık memuru çalıştırmayanlara 2400 lira, iş güvenliği uzmanı ile çalışmayanlara 5300 Lira ceza uygulanacaktır. Eğer işletme 3 meslek ile de iş birliği yapmıyorsa toplam 14 bin lira ceza uygulanacaktır” diye uyarıda bulunurken, esnafına yardımcı olmak için iş sağlığı güvenliği uzmanı ile anlaştığını söyledi.

Hijyenik sertifikası olmayan işyerlerine de ceza uygulamasının 5 Temmuz Cuma gününden itibaren başladığına da işaret eden Başkan Tabaş, kursların devam ettiğinin de altını çizdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here