Bayramda Et Tüketimine Dikkat!

0
139

gelişim-et tüketimiKurban Bayramı’na az bir zaman kala, bayramda sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, kurbanlık etin gereğinden fazla tüketilmesinin birçok sağlık problemine yol açacağını belirterek, uyarıda bulundu.

Kurbanlık alırken; veteriner kontrolünden geçmiş bir hayvan seçiminin, kesim şartlarının ve etin pişirilmesinin çok önemli aşamalar olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, kurban kesimden sonra, etin en az bir gün uygun depolama koşullarında bekletilmesi gerektiğini vurguladı.

“Mutlaka Salata Tüketin”

Et tüketirken mutlaka salata ve sebze yemeklerinin sofrada yer alması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Albayrak; “İçerisine et veya kıyma giren bir yemeğin pişirilmesi aşamasında, ekstra yağ eklemek gereksizdir. Etin kendi yapısındaki yağ yemeğin pişmesi bakımından yeterli olacaktır. Kırmızı etler yüksek oranda demir minerali içermektedir. Ayrıca protein ve yağ metabolizmasında ve yeni kan hücrelerinin oluşmasında görevli B grubu vitaminler açısından zengin olan etler, C ve E vitamini içermezler. Bundan dolayı et tüketimi sırasında mutlaka, salata veya sebze yemekleri sofrada yer almalıdır. C vitamini içeren besinler aynı zamanda ette bulunan demirin vücutta kullanılabilirliğini, emilimini arttırmaktadır. Kuyruk yağı, iç yağı kalp-damar sağlığı açısından büyük tehlikedir” açıklamasında bulundu.

bayram yemeği1

“Fazla Protein, Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açar”

Günlük beslenme düzeninin bayramda da devam ettirilmesi gerektiğini söyleyen Albayrak; “Bayram süresince, normal beslenme alışkanlıklarımızdan çok uzaklaşmamamız gerekmektedir. Soframızda; zeytinyağlı sebze yemeklerimiz, ayran, yoğurt, cacık gibi süt grubu yiyecek ve içecekler, salatalarımız yerini almalıdır. Et tüketimini, sebze ve kuru baklagil yemekleri içerisinde tercih edebiliriz. Tüm öğünlerimizi et ürünleri gibi hayvansal kaynaklı protein içerikli yiyeceklerle geçiştirirsek, yanlış bir beslenme düzeni kurmuş oluruz. Fazla protein alımı, uzun dönemde ciddi sorunlar doğurabilir. Kalp-damar, böbrek, karaciğer hastalıkları gibi beslenme düzeninde protein kısıtlamasını uygulayan bireylerin, özellikle öğünlerinde tüketecekleri besinlerin seçiminde özen göstermeleri gerekmektedir” dedi.

“Etleri Pişirirken Dikkat!”

Izgara yaparken, et içeriğindeki vitaminlerin kaybını engellemek ve duman içerisindeki zehirli maddelerin ete bulaşmasını önlemek adına, etle kömür arasında en az 15 cm uzaklık olması gerektiğine de dikkat çeken Albayrak; “Kömür tam yandıktan ve kor halini aldıktan sonra, etleri pişirme işlemi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca et ve et ürünleri, protein kaynağı besinler oldukları için, belirli sıcaklıklarda kolayca bozulurlar. Bu nedenle etler buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak, buzdolabında 0-2 derecede 3-5 gün, -2 derecede bir hafta, -18 derece ve altında yaklaşık 3 ay kadar saklanmalıdır. Derin dondurucularda bakteriler ölmez, üremeleri durur, çözdürmeden sonra hızla üreme yeniden başlar. Ayrıca çözdürülmüş etlerin tekrar dondurulamayacağı unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here