Basın Tarihinde 67 Yıllık ‘Çınar Ağacı’

0
127

Son yıllarda bir bakıyoruz ki, medyanın çoğunluğu yol alması gereken gerçek rotasından bir hayli sapmış. Kendini ‘taraf olma ve bağımlılık’ rüzgârına kaptırmış! ‘Günün koşullarına uyma’ modası…

Geçmiş yıllarda medya her ne kadar ‘tarafsız ve bağımsız’ olduğunu iddia etse de, okuyucuya çaktırmadan kaçamak yollarla taraflı yayın politikasını sürdürdü. Şimdi artık bu “gizlilik” ortadan kalktı. Bazı medyacılar göstere-göstere taraf olduklarını ilan etmişler. Medyanın bu tutumuyla, doğru ve gerçek yayın ilkeleriyle okuyucunun arasına kalın, yüksek ve kapkara duvarlar örülmüş durumdadır. Okuyucu bu şekilde doğruyla yanlışı ayırt etmekte zorlanıyor.

Hâlbuki ‘Basın toplumun ortak sesidir.’ Artık ‘Öküz öldü, ortaklık bozuldu…’ İletişim en alt düzeylere inmiş vaziyette. Araya kara kedi girmiş sanki.

Zaten mantar gibi hızla çoğalan ‘yalan, aldatmaca, yutturmaca ve saptırmaca haberler’ icat edildi, medyada mertlik bozuldu. Her canı isteyen keyfi olarak yayın yapamaz. Taraf olma bağımlılığı yaygınlaştıkça toplumun güven duygusu zedeleniyor.

Yerel basına gelince… Yerel gazetelerin önemine değinmekte yara var. Yaygın basın ve ajanslar, yerel basının haberleriyle besleniyor. Anadolu Basını, iletişimin görünmez kahramanlarıdır.

67 Yıllık Çınar Ağacı ‘İskenderun’

23 Temmuz 1947 yılında günlük yayın hayatına başlayan İskenderun Gazetesi ise Anadolu basınında “kesintiye uğramadan” yayın hayatını sürdürmeyi başaran ender gazetelerden biridir. İskenderun Gazetesi, bugün itibariyle 67. yayın hayatını tamamlamış bulunuyor.

Yerel basının kısıtlı olanaklarında; mevzuatlar ve hızla değişen, gelişen teknolojiye ayak uydurma çabaları, zorluklarla mücadele etmeyi gerektirmektedir. “Doğru, dürüst ve objektif” yayınlar, ipotek altına alınmış dayatmacı yöntemlerle okuyucuyu yanlış yönlendirilerek etki altına alınmaktadır.

Bir yayın kuruluşunda olması ve uygulaması gereken ilke ve kurallar: Dürüstlük, vatandaşı bilgilendirme toplumla sorunları paylaşma, yanlışla doğruyu birbirinden ayıklama, yapıcı uyarı ve eleştiriler, inandırıcılık, tarafsız ve bağımsız yayıncılık, bireysel haklara ve özel hayata, hukukun üstünlüğüne, mevcut yasalara saygı, ülkenin ortak çıkarlarını gözetme…

Bu özellikler, İskenderun Gazetesi’nin 67 yıllık yayın hayatında değişmeyen, vazgeçilmez simgeleridir. Dolayısıyla İskenderun Gazetesi, mesleki tecrübeleriyle kamuoyundan takdir ve destek görmektedir. Basın camiasının 67 yıllık ‘çınar ağacı’ uyguladığı yayın ilkeleriyle inandırıcılığı tescillenmiş, saygınlığı kat-kat artmıştır.

‘Gerçekleri bugüne kadar söylemekten çekinmedik, yılmadık ve korkmadık!’ Bundan sonra da 67 yılı geride bırakıp, 68. yayın yılına giren ‘çınar ağacı’nın gölgesinde, basın ilkeleri doğrultusunda, korkmadan, yılmadan yolumuza devam edeceğiz.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here