Astım Gününde Vatandaşlar Bilgilendirildi

0
68

toplum sağlığı merkezi1İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi personeli, Türkmenistan Parkında stant açarak “Astım Hastalığı” ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi. Astım hastalarının düzenli tedavi ve takip ile kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Toplum Sağlığı Merkezi Tıbbi Teknolog Ayşe Nesteren İnat, uygun ilaç tedavisi ile astımlıların günlük yaşamlarına hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebileceklerini belirtti.

6 Mayıs Dünya Astım Günü münasebeti ile Toplum Sağlığı Merkezinden Tıbbi Teknolog Ayşe Nesteren İnat, Ebe Yıldız Eker, Hemşire Rabia Celil ve Nesrin Karaömer dün Türkmenistan parkında stant açarak, topulumu Astım hastalığı ile ilgili bilgilendirdiler. Astımın kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyleyen Teknolog İnat; “Astım, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 235-300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır.

toplum sağlığı merkezi2

Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler” dedi ve vatandaşlara broşür dağıttı.

Astım hastalarına hayatı kolaylaştıran önerileri de sıralayan İnat; “Alerji testi yaptırarak nelere alerjiniz var öğrenin, ev tozlarından uzak durun. Evde çiçek ve evcil hayvan bulundurulmamalı, sonbahar ve ilkbaharda polenler çok olduğundan dışarıda fazla dolaşılmamalı. Yüzme akciğer kapasitesini artıracağından astımlı hastalara tavsiye edilmektedir, üzüntü ve stres astımı tetikleyebilir. Üzüntü ve stresten uzak durulmalıdır” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here