Alevi Kültür Merkezi ile Tunceliler Derneğinden ‘Dersim’ Kınaması

0
82

dersim kınamaAlevi Kültür Merkezi ile Tunceliler Derneği, yayınladıkları yazılı bir mesajla, ‘Dersim’ olaylarını 76. yılında kınadı. Yapılan açıklamada şunlara yer verildi;

“Dersimliler, tarih boyunca egemen devlet geleneği ve dili ile çelişen yaşam tarzları, sosyal, siyasal, etnik ve kültürel kimlikleri nedeniyle sistemli bir baskı, zulüm, ırkçı ve asimilasyoncu politikalara maruz kaldılar. Nitekim, 1938’de bütün bir Dersim halkı sistemli bir imha politikasının hedefi olmuştur. 4 Mayıs, Dersim katliamının 76. yıl dönümüdür. Zehirli gazlar kullanılarak mağarada saklanan savunmasız inanların katledildiği günlerin kararının alındığı gündür.

Bir gerçeğin görülmesi gerekiyor. ‘Barış süreci’ olarak tartışılan ve toplumda büyük karşılık bulan bu çözüm sürecinin yarattığı umut, yerini hayal kırıklığına bırakmamalıdır diye düşünüyoruz. Biz aleviler ‘barış süreci’nin başarılı yürütülmesi arzusu içerisindeyiz. Başarı, bu topraklar üzerinde yaşayan herkesin, hiç bir konuda dışlanmadan yaşama koşullarını oluşturmak ve herkesin kendisini bulabileceği bir toplum sözleşmesinin oluşturulması ile mümkündür. Bunun için, bu topraklar üzerinde yaşayan, tarih boyunca varlığı inkar edilen ya da yok sayılan herkesin kendi kurumları ile bu süreçte temsil edilmeleri önemlidir. Biz bu sürecin tarafıyız.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here