“AKP Hükümeti Türkiye’nin İtibarını Yerle Bir Etmiştir”

0
69

refik eryılmaz9CHP Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz, TBMM’de Gündemi Değerlendirdi

CHP Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz, TBMM’de basın toplantısı yaparak, İsrail’in Filistin’e saldırılarını kınadıklarını yineledi.

İsrail’in bir an önce durdurulması gerektiğini belirtirken hükümet yetkililerinde bu konudaki tutumlarını da sert bir dille eleştiren Vekil Eryılmaz; “Başbakan her zamanki gibi bağırıyor-çağırıyor, sağı-solu Katar’ı, S.Arabistan’ı, Ürdün’ü arıyor hamasi nutuklar atıyor, tehdit ediyor ama hiçbir sonuç alamıyor hiçbir ülke ve uluslararası kuruma sözünü geçiremiyor. Yani ciddiye alınmıyor. Tayyip Erdoğan’ın bu politikasından sonuç almasının mümkün olmadığını daha önceki olaylardan biliyoruz. Peki, Müslüman ülkeleri ne yapıyor? Onlar da yıllardır ne yaptılarsa aynısını yapıyorlar, yani hiçbir şey yapmıyor, yapamıyorlar ya da yapmak istemiyorlar” dedi.

Hükümetin dış politikasının sorgulanması gerektiğini vurgulayan CHP’li Vekil Eryılmaz; “Asıl sorgulanması gereken şey şu! AKP hükümetinin özellikle Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin izlemiş olduğu mezhep eksenli dış politikanın kimin işine yaradığı ve nasıl bir felakete ve çatışma ortamına yol açtığıdır. Şöyle ki Filistin davasına Filistin halkına yıllardır sahip çıkan Suriye üç yıldır emperyalist güçlerin kirli saldırısı altındadır ve bu saldırıya AKP hükümeti taşeronluk yapmaktadır. Suriye’nin zayıflaması ve çatışma ortamına sürüklenmesi aslında Filistin’i İsrail’e karşı koruyan duvarların da sarsılması ve zayıflamasına yol açmıştır. Suriye’de yaşanan çatışmalar Filistin’e yıllardır sahip çıkan Suriye’nin de gücünü zayıflatmış ve bu durum İsrail’in işine yaramış ve cesaretlendirmiştir” dedi.

Başbakanın izlediği yanlış dış politika neticesinde uluslararası alandaki etkinliğini ve ciddiyetini kaybettiğini savunan Eryılmaz; “Şimdi siz bir tarafta Yahudi cesaret madalyasını alacaksınız, her alanda İsrail’le ticareti geliştireceksiniz, Kuzey Irak’tan petrol sevkiyatı yapacaksınız sonra çıkıp ahkâm keseceksiniz. Başka ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından ciddiye alınmak istiyorsanız dünyanın en tehlikeli terör örgütü Işid’e destek vermeyeceksiniz, Musul’da konsolosluk binanızın  işgal edilmesine ve konsolosluk çalışanlarınızın rehin alınmasına fırsat vermeyeceksiniz, komşularınızla iyi geçinecek onlara terör ihraç etmeyeceksiniz, mezhep politikası yürütmeyeceksiniz, On beş-on altı yaşındaki gencecik çocuklarınızı polisinize öldürtmeyeceksiniz, Irakt’a katledilen Türkmenlere sahip çıkacaksınız, Mavi Marmara’nın hesabını soracaksınız, İsrail’i korumak için Kürecik’te radar üssü kurulmasına izin vermeyeceksiniz v.s. işte büyük ülke böyle olunur. Ama maalesef AKP hükümeti izlediği yanlış politikalarla güven duyulan danışılan, ciddiye alınan Türkiye’nin itibarını yerle bir etmiştir. Bugün ciddiye alınmayan itibar görmeyen sözü geçmeyen bütün komşularıyla kavgalı kendi komşu ülkelerine terör ihraç eden bir ülke konumuna sokulmuştur Türkiye.

Hamasi nutuklarla dış politika yapılmaz. AKP’nin hiçbir inandırıcılığı kalmamıştır. Şunu da net olarak söylüyorum AKP’nin bugüne kadar Filistin halkına somut hiçbir katkısı hiçbir yardımı olmamıştır sadece Filistin’de hayatını kaybeden o masum insanların kanı üzerinden siyasi rant devşirmeye çalışmıştır. Aynı sakat anlayışlarına devam ettiklerini de görüyoruz. Hani başbakan Gazze’ye gidecekti ne oldu? Amerika izin vermedi değil mi? Siz bir tarafta kendi ülkenizde henüz 15-16 yaşında gencecik çocukların katledilmesine göz yumacaksınız hatta onları öldüren polislere destan yazdınız diyeceksiniz ondan sonra çıkıp Filistin’de ya da başka bir ülkede öldürülen insanların hakkını koruyacağım diye nutuk atacaksınız. Kim inanır size? Filistin’e sahip çıkanları düşman ilan edip Filistin’e saldıranlarla iş birliği yapar onlara taşeronluk yaparsanız Filistin halkına sahip çıkamazsınız. Başbakan artık bu hamasi nutuklarından vazgeçsin. AKP hükümeti izlemiş olduğu bu yanlış dış politikayla ne Filistin davasına sahip çıkabilir ne bölgede etkin ve söz sahibi bir ülke olabilir ne de komşularıyla barışık bir ülke haline gelebilir. Bu nedenle izlediği yanlış ve tehlikeli dış politikasından derhal vazgeçmelidir. Aksi takdirde ülkemiz itibar edilmeyen, sözü dinlenmeyen ve başı dertten kurtulamayan bir ülke olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here