AKAD’dan Gadir Hum Konferansı

0
416

akad-gadir hum1Yenmiş; “Alevi  Katliamına Destekte Israr Edenler, Tarihte Hak Ettikleri Yeri Mutlaka Alacaklardır”

Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD), önceki gün kutlanan Gadir Hum Bayramı dolayısıyla, İskenderun Grand Plaza’da konferans düzenledi. “Gadir Hadisinde Hz Ali’nin Halife İlanı İnkarı Mümkün Olmayan Bir Hakikattir” konulu konferans, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın hep bir ağızdan okunmasıyla başladı.

Konferansa, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, CHP Hatay Milletvekili Adayı Doktor Riyat Kırmızıoğlu, MHP Hatay Milletvekili Adayı İbrahim Gül, CHP Hatay Milletvekili Adaylığından istifa eden Sonay Aykut ve eşi Murat Aykut, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz, İskenderun Ticaret Borsası Genel Sekreteri Engin Vayısoğlu, Arsuz Belediye Başkan Yardımcıları Sedat Deveci ve Ali Yavuz,  Ak Parti İlçe Başkanı Vedat Tosun ve ilçe yöneticileri, CHP İlçe Başkanı Jorj Basus ve yönetimi, MHP İlçe başkanı Turan Bozkurt ve yönetmi, Hıristiyan Cemaatini temsilen Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur, Ermeni Cemaatini temsilen Garbis Kısadur, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Arsuz İlçe Koordinatörü Edip Kaynar, CHP Arsuz İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Gökpınar, Türk Metal Sendikası Yöneticileri ile çok sayıda misafir katıldı.

akad-gadir hum2

Alevi İnanç Önderi Şeyh Mennan Gündüz’ün Kur’an-ı Kerim tilavetiyle süren programda bir konuşma yapan İskenderun AKAD Başkanı Nihad Yenmiş, oldukça sert ifadeler kullandı ve hükümetin Alevi vatandaşlara yönelik uygulamalarını eleştirdi. Konuşmasını bir çok başlık altında toplayan ve her satırında sert ifadelerle Aleviler adına sitemini dile getiren Başkan Nihad Yenmiş, yangın yerine dönen Ortadoğu’da katledilen insanlar içerisinde Aleviler’in büyük bir çoğunluğu oluşturduğuna vurgu yaptı.

akad konferans1

Yenmiş; “Ortadoğu’da sınırlar yeniden belirlenip yeni devletlerin kurulabileceği hayalini  yaşayanlar,  Alevilerin katledilmesini görmezlikten gelmektedirler. Bunlar, IŞİD’in kendilerine saldırmayacağı güvencesini almışlardır. İŞİD’i  sorun olarak görmeyip, Alevilerin katline ses çıkarmayan, diğer katil gruplara destek sloganları atarak Eğit-Donat safsatası ile sözde özgürlükçü geçinen,  katillerden oluşmuş bu örgütlerle mücadeleye değil de Alevi  katliamına destekte ısrar edenler, tarihte hak ettikleri yeri mutlaka alacaklardır. Yaşanmakta olan Asker-Polis ölümlerinin bir an evvel son bulması ve ülkemize barış ,huzur ve güvenli yaşamın derhal gelmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

akad konferans2

Sözü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine getiren Başkan Nihad Yenmiş, Alevi çocukların Sünni içerikli Din dersine zorunlu bırakılmasının Laik devlet anlayışıyla bağdaşmayacağını söyledi. Yenmiş; “Bu ders İslam mezheplerinden “Hanefi” mezhebinin temel felsefe ve ritüellerini baz alıp tüm Okullarda ders gören öğrencilere okutulmasını zorunlu hale getiren bir anlayışın pratiğidir. Sünni İslam temelli bir dersi, Alevi öğrencilerinin de almasının zorunlu tutması ve bu dersten muaf olmak için tercihli seçicilik  mekanizmanın bulunmaması laiklikle çelişmektedir. Bu durum asla kabul edilemez. Bir devlet dinin bir mezhebinin yorumu üzerine Diyanet işleri Başkanlığı kuruyor ,bunu anayasal bir kurum haline getiriyor ve sadece bu mezhebin mensuplarını din görevlisi olarak devlet kurumlarına atayıp maaş  bağlıyor ancak halkın değişik dini unsurlarını görmezden gelmekte ısrar ediyorsa bu devlete nasıl laik devlet denilebilir?” dedi.

akad konferans3

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here