AÇED Roma Yolunu Keşfetti

0
115

antik roma yolu1Dörtyol’da faaliyet gösteren Amanoslar Çevre Koruma Derneği (AÇED) üyeleri, antik dönemde var olan ve Amanos dağlarından geçtiğini öğrendikleri Roma yolunu keşfettiklerini bildirdi.

ÇED Grubu Temsilcisi Nazım Sönmez, şimdiye kadar Amanos dağlarında var olduğu bilinen ama hiçbir görüntü kaydı yapılmayan Roma yolunun AÇED üyeleri tarafından görüntülenip belgelendiğini söyledi. Antik Roma yolunun Amanos Dağları Ayı deresi ve Sarıdüz yaylası bölgesinden geçtiğini araştırmalar sonucu öğrendiklerini ve yolu keşfetmek için bu bölgeye 12 kişilik ekiple gittiklerini belirten Sönmez; “Uzun araştırmalarımız sonucu Sarıdüz yaylası civarında bir tepe yamacından derelere doğru uzanan bitkiler altında kalan Antik Roma yolunun var olan taban kayrak taşlarının da sökülerek yakın civardaki yayla sakinleri tarafından bahçe duvarı yapılmış olduğunu gözlemledik. Yerel halk tarafından Küffar yolu olarak da bilinen ve Amanos dağlarından geçen Roma yolu etrafı kayalık olduğu için antik dönemde bu bölge oyularak içi kayrak taş kaplama ile döşenmiş” dedi.

Nazım Sönmez, bu yolun dikkate alınarak en azından geriye kalan kısmının turizm amaçlı açılması gerektiğini sözlerine ekledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here