İTSO’da Çelik ve Filtre Sektörünün Sorunları Görüşüldü

0
119

itso-çelik filtre sektörü1İTSO Başkanı Yılmaz; “Demir-Çelik Bölgenin En Önemli Sektörü”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda sanayi sektöründe yaşanan gelişmeler ve çözüm önerileri hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

İTSO 3. Meslek Grubunun tertiplediği toplantıda ev sahibi olarak söz alan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “İskenderun’da sanayicilerimizi bir arada buluşturmayı hedefledik. Aslında bu toplantı bizim üçüncü Meslek Grubunun yani sanayicilerimizin bulunduğu grubun bir toplantısıydı. Sanayicilerimizin ve üreticilerimizin hepsine toplantı ile ilgili birebir bilgiler verildi. Her faaliyetimizde üyelerimizi arıyoruz. Bölgenin en önemli sektörlerinin başında demir-çelik geliyor. Yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 32’lik bölümü demir-çelik üreticileri tarafından yapılmakta, yüzde 48’lik bölümünü de demir-çelik mamulleri karşılamakta. Demir-Çelik sektörü bu bölge için önemli bir sektör. Yani demir-çelik sektöründe yaşanan her türlü problem önce ülkemizi, bizim bölgemizi, bizim insanlarımızı büyük ölçüde etkilemekte Bu nedenle biz bugün odamızda bu söylenenler ne kadar doğru bu sektördeki en yetkili ağızdan sizlere bilgi sunmak için buradayız” dedi.

itso-çelik filtre sektörü2

İsdemir Müdür Yardımcısı Çapar, “Çin Olgusu Çelik Sektörünü Etkiledi”

Çelik sektöründe yaşanan sorunları sine vizyon destekli olarak anlatan İsdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Şafak Çapar ise, Demir-Çelik sektöründe tamamen Çin faktörü olduğunu belirterek; “Herkes elinden geleni yapıyor ama bir de dünyadaki dengeler var. Bu dengelerin ardından bir şeylerin yapılması gerekiyor. Dünya ekonomisi ve bunu etkileyen Dünya Demir-Çelik sektörü var. Bunun peşinden ülkemizin demir çelik sektörü var. Doların yükselmesi ve ekonomideki kur kayıpları Türkiye demir-çelik sektörünü de etkiliyor. Birinci sırada rublenin değer kaybı var yüzde 37 gibi, onun dışında Brezilya’nın değer kaybı var, Türkiye’nin değer kaybı var. Bu da ihracatta sizleri olumsuz yönde etkileyebiliyor” dedi.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Çelik sektörünün ham maddeleri ve çelik fiyatlarında da gerilemenin inanılmaz bir düşüşün olduğunu anlatan İsdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Şafak Çapar; “İsdemir olarak gerekli yatırımlarımızı yaptık ama Çin’in makul olmayan rekabet şartlarının oluşturduğu bir kaos var. Bu da Çelik sektörünü etkiliyor. Türkiye olarak baktığımızda dünyanın 8. ve 10. üretici ülkesiyiz. Bu da bizim deneyimimizi gösteriyor” dedi.

itso-çelik filtre sektörü3

Erol Aygen, “Filtre ve Çelik Sektörü Kongrelerini Hatay’da Yapabiliriz”

İTSO Meclis Başkan vekili Erol Aygen, de toplantıda çelik ve filtre sektörlerinde yaşanan gelişmeler ve çözüm önerileri konusunda açıklamalarda bulunarak, “Türkiye’de Filtrenin üçte birini bölgemiz üretiyor. Bu istihdam bakımından da çok yüksek bir rakam! İstihdamı sadece bir iş verme şeklinde düşünmeyelim, istihdamın her birine verdiğimiz ücretlerin esnaflarımıza, sanatkârlarımıza geriye dönmesini de düşünürsek, ülke ekonomisi ve bölge ekonomisini kalkındırırız. Orijin noktamız bu ve biz İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Grubu olarak nasıl bazı sektörlerin uluslararası kongreleri yapılıyorsa biz de Türkiye’de ilk kez filtre üretim kongresini İskenderun’da tertipleyebilir miyiz? Biz bunu bir emsal kongre olarak çok bilinçli bir şekilde yapalım” diye konuştu.

İskenderun’da filtre sektöründe uzun yıllar emeği olan Ferra Filtre Genel Koordinatörü Can Teymur da toplantıda söz alarak, Filtre sektöründeki gelişmeler, ülkemiz ve bölgemize etkileri ile yaşanan sorunlar hakkında detaylı bilgiler verdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here