CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal; “Türk Dış Politikası Artık Yönetilemez Bir Hal Almıştır”

0
119

serkan topal14Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Serkan Topal Rus uçağının düşürülmesinden sonraki gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı.

Yaşananlar Trajedidir

Ülkemizin dış politikasının adeta bir çocuk oyuncağına dönüştürüldüğünü öne süren Milletvekili Topal; “Pişmanlıklar, hatalar, yanlışlar silsilesini kötü bir dizi izler gibi izliyoruz. Daha da vahimi yapılan hatalardan kesinlikle ders alınmıyor ve ülkemiz tekrarlanan bir hatalar dizisiyle karşı karşıya kalıyor. Artık yaşananlar trajediden başka bir şey değildir. Dün Suriye ve Beşar Esad politikalarında yapılan yanlışlar bugün Rus uçağının düşürülmesi sürecinde tekrarlanıyor. Bununla da kalınmıyor süreç o kadar kötü yönetiliyor ki itibarımız her geçen gün zedeleniyor. Kardeşim Esad’dan düşman Esed’e dönüşen dış politika bugün de “Rus uçağı düşürdük” açıklamasından “Rus uçağı olduğunu bilmiyorduk” açıklamasına çevrilerek Türkiye’nin sözüne güvenilmez, ne yaptığını bilmez bir politika güttüğü şeklindeki algıları maalesef güçlendiriyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Angajman Kuralları Neden Esnetilmedi?

Bölgede savaşa değil barışa yatım yapılması gerektiğini defalarca söylediklerini vurgulayan CHP’li Vekil Topal; “Oysa bizler başından bu yana Suriye’de meşru yönetimin yanında olunarak çetelerin ve terörist grupların temizlenmesi gerektiğini, bölgede savaşa değil barışa yatırım yapılması gerektiğini defalarca söyledik. Gelinen noktada haklı çıktığımız anlaşıldı. Rus uçağının düşürülmesi ne kadar haklı zemine oturursa otursun angajman kurallarının esnetilebildiği kimi durumlarda yapılan uygulamanın neden yapılmadığı sorusu hala ortadadır. Bugün müttefik olduğunu söyleyen ülkelerin uçakları birbirlerinin hava sahasında ihlalde bulunsa da uçak düşürme gibi bir durumla karşı karşıya ilk defa kalınıyor.

Bugün Rusya ülkemize karşı çeşitli yaptırımlarda bulunmaya başlamıştır. Türkiye başta turizm olmak üzere, inşaat, tekstil, tarım ve diğer birçok sektöre getirilen yaptırımlar nedeniyle ciddi bir zarar göreceğe benzemektedir ve bu durum 1975 Amerikan ambargosundan sonra ilk olarak başımıza gelmektedir. Bunun dışında Rus kaynaklarının verdiği IŞİD petrollerinin Türkiye sınırından rahatça geçip Batman’da satıldığı yönündeki görüntüler ilginçtir ki AKP yetkilileri tarafından hemen savunmaya geçerek tepkisel bir biçimde karşılanmıştır. Oysa olması gereken, böyle bir durumla bağlantısı olmadığını bilen ve bundan emin olanların yapması gereken, konunun hemen araştırılacağı ve üzerine gidileceğinin derhal beyan edilmesidir.

Ancak maalesef yalnızca IŞİD petrollerinin ülkemizde satılması değil, bölgeye silah taşınması da artık bilinen bir vakadır. Bunun dışında ilaç vb ürünlerin de bölgeye yollandığı yolunda bilgiler tarafımıza gelmektedir. Türk dış politikası maalesef artık yönetilemez bir hal almıştır ve tam anlamıyla Batı ülkeleri arasındaki çıkar çatışmalarında yalnızca zayıf bir figür ve neredeyse bir taşeron haline getirilmiştir” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here