29 Ekim Yürüyüşünün Ağır Bilançosu!

0
79

29 Ekim Cumhuriyet Bayramında, Anıtkabir yine tarihi günlerden birini yaşadı. Yürüyüşlere izin verilecek verilmeyecek tartışmalarının arasında, vatandaşlar Ankara sokaklarından akın-akın Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarına koştu. Gruplar, Cumhuriyet Bulvarı’nı trafiğe kapatarak ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ‘Tam bağımsız Türkiye’ sloganlarıyla Anıtkabir’e yürüdü.

Bilindiği üzere, Birinci Meclis önünde katlamalar için toplanan ve ardından polisin biber gazlı, su tazyikli müdahalesiyle karşılaşan grup, Anıtkabir’e zar-zor ulaştı. Yürüyüşe, polis kayıtlarına göre 100 bine yakın kişinin katıldığı belirtilirken, yürüyüşe katılanlar ise, Ulus’tan Anıtkabir’e kadar bir insan seli oluştuğunu ve mesafe göz önüne alındığında ise 250 binin üstünde kişinin yürüyüşe katıldığını belirtti.

Yürüyüşe katılanlara yapılan müdahalenin de bilançosu ortaya çıktı. Yürüyüşte 5 bin polis görev alırken, 2 polis helikopteri de havadan güvenlik desteği verdi. Ankara’da çoğu sokak olmak üzere çok sayıda yol ulaşıma kapatıldı. Yürüyüşte 3’ü alanda olmak üzere 5 adet Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA) kullanıldı.

Polis yürümek isteyen gruba önce gaz, ardından da TOMA’lardan basınçlı su sıktı. Polisin yürüyüşe katılanlara biber gazının yanı sıra 2 ton su sıktığı ortaya çıktı. Olaylarda 9’u polis olmak üzere 52 kişinin yaralandığı belirtildi.

Öte yandan, bugünlerde yeni bir tartışma daha yaşanmaya başlandı. Cumhuriyet yürüyüşünde ısrar eden grupların, 10 Kasım’da da Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna çıkmak için yeniden Ankara’da buluşmak için çalışmalara başladıkları dillendirildi.

Haber&Fotoğraflar: Soley BATURAY-Ankara

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here