“10 Bin Tır’dan 2 Bin Tır’a Düştük”

0
60

lütfü savaş9HBB Başkanı Savaş, Konuk Olduğu TV Programında, Ortadoğu Olaylarının İlimize Olan Olumsuz Etkilerini Gözler Önüne Serdi

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Bengü Türk TV’de Metin Özkan’ın hazırlayıp sunduğu “Medya Meydan” programının canlı yayın konuğu oldu. Programda Başkan Savaş, Ortadoğu olaylarını ve Hatay’a olan etkilerini değerlendirdi.

Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan olaylarını değerlendiren Başkan Savaş, Hatay ve Suriye’nin kültürel yönden aynı tabloya sahip olduğuna dikkat çekerek; “Hatay’da olduğu gibi Suriye’de de Arap’ı, Kürdü, Hıristiyan’ı, Alevi’si gibi birçok kültür var. Orada yaşanan olaylar bizi psikolojik olarak ister istemez çok etkiliyor” dedi.

Hatay’da 250 binden fazla Suriyelinin olduğunu, bunların 20 bine yakınının kamplarda kaldığını geri kalanının ise dışarıda yaşadığını belirten Başkan Savaş; “Suriyelilerle sosyolojik ve kültürel anlamda çok ciddi farklılığımız var. Onlar gece yaşıyorlar, gündüz yatıyorlar. Bizim insanlarımızda gündüz çalışıyor, gece de sosyal faaliyetlerini gerçekleştiriyor” dedi.

Hareketlilik Ciddi Anlamda Azaldı

Suriye olaylarından önce 17-18 devlete narenciye ve çeşitli fabrika ürünlerini pazarlayabildiklerini fakat bu olayların patlak vermesiyle birlikte bu hareketliliğin ciddi anlamda azaldığının altını çizen Başkan Savaş; “Lojistik sektörümüz bundan 4 sene önce çok canlıydı. Eskiden Hatay’da 10 bin civarında tır vardı. Şu an ise 2 bin tır var. Lojistik sektöründe Türkiye genelinde 11’inciyiz. İstanbul’dan sonra 2’inci sırada yer alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Esnafın Ekmeğine Ortak Oluyorlar

Suriye’den gelen genç nüfusun buradaki genç nüfusun işini etkilediğine vurgu yapan Başkan Savaş; “Suriye’den gelen gençler ucuza ve sigortasız çalışıyor. Dolayısıyla bizim gençlerimizin önüne geçmiş oluyorlar. Bunun yanında küçük esnafımızın ekmeğine ortak oluyorlar. Çünkü sigorta primi yatırmadan ve vergi vermeden birçok yere dükkan açıyorlar” şeklinde konuştu.

Hatay halkının hatırşinas bir toplum olduğunu ve bu kadar olaya rağmen birbirini kucaklamaya devam ettiğini vurgulayan Başkan Savaş; “Yaşanan olaylarla birlikte ekonomik, sağlık ve barınma anlamında bir daralma var. Bu daralmaların yanında içerden ve dışarıdan olan müdahaleler var. Yapılan kışkırtmalara rağmen atalarımızdan aldığımız sevgi, şefkat ve meşakkatten dolayı birliğimizi bozmadık” dedi.

2500 Toplantı Yaptık   

Hatay’ın gergin ortamdan etkilenmemesi ve provokelere kapılmaması için her renkle toplam 2 bin 500 toplantı yaptıklarını ifade eden Başkan Savaş; “Yaptığımız toplantılarda bir kişi bile kavgadan ve ayrımcılıktan bahsetmedi. Hemşerilerimiz kem gözle bakmadan yana değil, birlik ve beraberlikten yana oldu. Hatay bu konuda 4 yılda çok iyi bir imtihan verdi, bu imtihandan da pekiyi ile geçti” diye konuştu.

Mutlu İnsan Sayısı Düşüyor

Hatay’da mutluluk oranının, mutlu olan insan sayısının git gide düştüğünü ve bu durumun Hatay için çok anormal bir durum olduğunu söyleyen Başkan Savaş; “Bayrağımızın, vatanımızın, milletimizin, çocuklarımızın ve üniter devletimizin geleceğinin daha sağlıklı yaşatılması için üzerimize düşen görevi yapacağız. Bizim dileğimiz bu kardeş kavgasının bitmesidir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here