Yılmaz; “Nefes Kredisi İle Şehrimize Ekonomik Canlılık Getirilmesi Hedefleniyor”

0
126

İTSO’da Nefes Kredisi ile İlgili Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, bir basın toplantısı düzenleyerek üyelere yönelik verilecek olan Nefes kredisi hakkında açıklamalarda bulundular.

Toplantıya, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Okan Belli, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO yönetim kurulu üyeleri Gassan Kuran, Yusuf Yılmaz, Raşit Özyurt ve İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez, İGC Başkanı Veysel Cıncık ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile basın mensupları katıldı.

İTSO olarak üyelerin sorunlarını çözmek için çaba sarf ettiklerini kaydeden İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda üyelere yönelik Nefes kredisi verilmeye başladığını belirtti. Yılmaz, verilen bu kredilerle firmaların nefes alacağı gibi, şehrimize de ekonomik canlılık getirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Nefes Kredisi ile ilgili teknik ve detaylı bilgiler veren İTSO Meclis Başkanı Okan Belli de, ‘Nefes Kredisi’nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, Kredi Garanti Fonu ve bankalar arasında yapılan bir anlaşma ile verilen bir kredi olduğunu söyledi.

Bu kredinin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı oda ve borsalara üye olan KOBİ’lere, 6 ay anapara ödemesiz dönem içeren, sonraki 12 ay aylık eşit taksitli olmak üzere toplam 18 ay vadeli olarak, aylık % 0,99 faiz oranı ile verildiğini açıklayan Belli; “2018 yılı TOBB Nefes Kredisi; Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları aracılığıyla verilecektir. Kredinin özelliklerinden bahsetmek gerekirse; Verilecek TOBB Nefes Kredisi Nakdi ve Ticari kredi statüsündedir.

6 ay anapara ödemesiz dönem (ayda bir faiz ödemeli) içeren, sonraki 12 ay aylık eşit taksitli olmak üzere toplam 18 ay vadeli olarak uygulanacaktır. Faiz oranı aylık sabit %0,99 olarak uygulanacaktır. Kullandırılacak kredilerde %85 oranında Kredi Garanti Fonu kefaleti olacaktır. Kefalet tutarı üzerinden % 0.03 (onbinde üç) Kredi Garanti Fonu komisyonu tahsis edilecektir. İşletme başına kredinin üst limiti 200.000 TL olup alt limit ise 50.000 TL’dir.

Krediye şahısların bireysel olarak başvurması mümkün olmamakla birlikte,  TOBB’a bağlı oda veya borsa üyesi olmak ve KOBİ vasıfları taşımak, TOBB Nefes Kredisi’ne başvurunun en önemli koşulları arasında yer almaktadır. Krediye başvuru için, bankalar tarafından talep edilen evraklara ek olarak odamızdan ‘TOBB Nefes Kredisi’ ifadesinin açıkça yer aldığı Oda Kayıt Belgesi veya Faaliyet Belgesi alınması gerekmektedir.

TOBB Nefes kredisinin teminatsız kullandırılması mümkün olmayıp Kredi Garanti Fonu’nun kefaletine ek olarak en az üçüncü bir kişi kefaleti şartı da aranacaktır. TOBB’a üyeliği olmayan ancak Türk Ticaret Kanunu’na göre tacir vasıfları taşıyanların da, Ticaret ve Sanayi Odalarına kaydolarak bu krediden faydalanma imkânı bulmaktadır.

KOBİ’lerimize Can Suyu Olacak

Bu kredi, geçtiğimiz yıl da odamız tarafından verilmiştir. 2017 yılında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak 147 adet oda üyemiz TOBB Nefes Kredisi kapsamında toplamda 13.824.500 TL’lik kredi kullanmıştır.

2018 yılında ise oda olarak 2.000.000 TL olmak üzere belirlediğimiz mevduatın 15 katı kredi hacmi de TOBB tarafından oda üyelerimizin kullanımı için tahsis edilecektir. İTSO ve TOBB işbirliğiyle sağlanacak olan 30 milyon TL’lik bu kaynağın, 200’ü aşkın üyemizin ticari hayatına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.

Bu krediyle, finansal açıdan darboğazda olan üyelerimizin nefes alacağına inanıyor, büyümek ve işlerini geliştirmek isteyen üyelerimizin önündeki maddi engellerin de ortadan kaldırılacağına inanıyoruz. Bu avantajlı kredinin, başta oda üyelerimiz olmak üzere ülke genelindeki ihtiyaç sahibi tüm KOBİ’lerimize can suyu olacağına inanıyor, TOBB Nefes Kredisi’nin verilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here